Theorie van perceptie onder de loep genomen

29 oktober 2012

In zeven compacte hoofdstukken geeft de auteur en wetenschapper Frank Jackson in het boek ‘Perception’ zijn benadering van de traditionele theoretische achtergronden over onze visuele waarneming en visuele beleving. Hij gaat onder andere in zijn betoog in op het feit dat wij ons er niet altijd bewust van zijn dat er zich objecten in ons gezichtsveld bevinden. Het zien en benoemen van objecten is volgens de auteur volledig gebaseerd op onze herinneringen.

Theorie van perceptie onder de loep genomen

Perception: A Representative Theory

Jackson geeft ruimhartig toe dat zijn denkbeelden over kijken, zien en waarnemen sterk afwijken van de gebruikelijke benaderingen door collega wetenschappers en onderzoekers. Met zijn boek geeft hij aanzetten voor nieuwe publicaties op grondslagen van de nieuwe filosofische benadering van de visuele waarneming. De tekst is helder en ongecompliceerd geschreven.

In het hoofdstuk over drie manieren van kijken gebruikt hij onder andere het voorbeeld van de bekende Muller-Lyer illusie over het geloven in wat je werkelijk ziet. In het hoofdstuk kleur en wetenschap ontstaat kleur in de ogen van de auteur door kennis en geoefendheid en is beslist geen eigenschap van materiaal of een object. Bij meerdere aspecten van onze perceptie heeft hij eveneens een bijzondere benadering van de gevestigde opvattingen over perceptie in dit wetenschappelijke werk.

ISBN 978-0-521-10794-5, “Perception”, Frank Jackson, Cambridge University Press, 2009, 180 pagina’s


Gerelateerde artikelen