Kunst en illusies als magische verschijnselen

12 januari 2013

Dat het mogelijk is om een boek samen te stellen met verrassende en exclusieve optische illusies en andere variërende visuele fenomenen bewijst auteur en kunstenaar Robert Ausbourne met zijn boek “Visible Magic”

Kunst en illusies als magische verschijnselen

Visible Magic: The Art of Optical Illusions

In zijn eerste bijdrage in het boek geeft de auteur een inleidende filosofische benadering van het begrip optische illusie en de werking van het visuele systeem om ons daarmee te bedriegen of te begoochelen. Het zijn in elk geval niet onze ogen, die ons soms zo laten twijfelen. De mate waarin wij ons laten beetnemen is bovendien niet voor iedereen gelijk. De manier waarop wij naar voorstellingen, grafische uitingen of kunstwerken kijken is individueel bepaald. Na het opnemen van beeld en omgeving volgt er een proces in onze hersenen van vergelijken en toetsen van ervaringen en vroegere reacties.

Het boek zet de lezers aan tot nadenken en zoeken naar de waarheid. Ook het tweede artikel is gebaseerd op de grondbeginselen van het zien en waarnemen. In dit artikel is de auteur ingegaan op de aanwezigheid van de blinde vlek en via een experiment over het zelf ontdekken van de eigenschappen en de onvolkomenheden ervan. De andere hoofdstukken in het boek zijn in het algemeen gebaseerd op verschijningsvormen van optische illusies.

De kunstenaar zet de kijker flink aan het werk en zorgt met het eigen werk voor prachtige plaatjes. Zijn ontwerpen zijn in het algemeen strak van vorm, uiterst illustratief en zeer leerzaam. Een boek van hoge kwaliteit, verrassend en vernieuwend en een belangrijke educatieve inspiratiebron voor liefhebbers.

ISBN 978-1-4027-6698-5, “Visible Magic - The Art of Optical Illusions”, Robert Ausbourne, Sterling Publishing, 2012, 158 pagina’s


Gerelateerde artikelen