Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (2)

28 april 2021

Leonardo da Vinci is onder meer bekend geworden door zijn wetenschappelijke beschrijvingen en gedetailleerde tekeningen van het menselijk lichaam, de natuur, fauna en flora, zijn architectuur en zeker ook door zijn prachtige schilderstukken, zoals de Mona Lisa, het Laatste Avondmaal en vele andere schilderijen. In zijn meesterwerken experimenteerde de meester met het samenbrengen van de kunst en de wetenschap in zijn techniek van het schilderen.

Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (2)

Leonardo da Vinci - Vorbild Natur

Hij beschreef zijn kennis en kunde daarover in zijn belangrijke publicatie “Codex Urbinas Latinus”. Voor efficiënte en doelgerichte oorlogsvoering ontwierp hij op papier een aantal krachtige oorlogsmachines. Door studie, gevoel en interesse heeft hij zich kunnen ontwikkelen als een expert in de bouwkunst en roterende bewegingen. Zijn bedachte en getekende objecten en systemen zijn volgens de geschiedenis in zijn leven nooit gerealiseerd.

Dankzij bijzondere inspanningen is het gelukt om zijn ontwerpen in realistische modellen om te zetten. Soms in verkleinde uitvoering en soms op ware grootte. Regelmatig startte Leonardo da Vinci een onderzoek naar mogelijkheden om als mens te gaan vliegen. Zijn aantekeningen en schetsen gelden als visionair, origineel en van uitzonderlijke betekenis voor de ontwikkeling van de luchtvaart.

Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (2) - 2 Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (2) - 3 Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (2) - 4

Verrassend is zijn studie naar het ontwerpen van hydraulische machines voor waterbeheersing. In de forse catalogus laten de samenstellers een schat aan ontwerpen en overeenkomsten met de huidige wetenschap en techniek vanuit veel gezichtspunten zien. Het boek bevat een lijst met de belangrijkste stappen en gebeurtenissen uit zijn leven. Een mooie en waardevolle publicatie als inspiratiebron voor alle personen met interesse voor wetenschap en techniek en voor Leonardo da Vinci.

ISBN 978-3-940396-44-0, “Leonardo da Vinci - Vorbild Natur”, Patrick Boucheron en Claudio Giorgione, Hirmer Verlag, 2013, 207 pagina’s.

Deutsches Museum München Museumsinsel 1, D-80538 München, www.deutsches-museum.de.