Licht in fotografie blijft een basis voor magische beelden

18 juli 2015

Ondanks de geweldige ontwikkelingen in de analoge fotografie en later in de digitale fotografie speelt een juiste belichting vanuit natuurlicht en kunstlicht nog altijd de hoofdrol bij het realiseren van mooie en aantrekkelijke foto’s. Licht blijft daarom een essentieel onderdeel van het te fotograferen object of scène. Het referentieboek “Light: Science & Magic” brengt de noodzakelijke grondbeginselen over het toepassen van de ideale belichting bij het maken van foto’s stap-voor-stap voor het voetlicht van de beginnende en professionele fotograaf.

Licht in fotografie blijft een basis voor magische beelden

Light: Science & Magic

De auteurs gaan ervan uit dat de gebruikers beschikken over kennis en ervaring met het toepassen van fotocamera’s. Zij concentreren zich dan ook volledig op het toevoegen van licht daar waar het nodig is voor optimaal resultaat. Met 11 hoofdstukken bespreken zij bijna alle voorkomende praktijksituaties en maken gebruik van tekeningen en van vooral veel foto’s. In de eerste hoofdstukken gaat het over eigenschappen van licht en verschijnselen als interferentie, kleur, diffuus licht, transmissie, reflectie en helderheid.

Alle onderwerpen en situaties worden uitgebreid behandeld en voorzien van foute keuzes en van succesvolle oplossingen. Het verschijnsel van de optische illusies kan een onbedoelde rol spelen bij het kiezen van de juiste positie van de lens en het object. Er zijn zelfs speciale hoofdstukken over problemen bij het fotograferen van metaal, een metalen oppervlak, glas of bij glazen oppervlakken. Als er geen studio beschikbaar is wordt er gebruik gemaakt van flitslicht. Ook daarvoor zijn er tips. Een mooi werkboek voor alle fotografen.

ISBN 978-0-415-71940-7, “Light: Science & Magic”, Fil Hunter, Steven Biver en Paul Fuqua, Focal Press, 2015, 5e editie, 382 pagina’s.


Gerelateerde artikelen