Magische beelden en illusies door experimenten ervaren

12 maart 2018

In het dagelijks leven wordt tegenwoordig nauwelijks nog stilgestaan bij het wonder van zien en waarnemen. De super snelle ontwikkelingen en innovaties in digitale visuele communicatiemiddelen en -systemen laten het bij velen niet meer toe om echt na te denken over visuele en optische waarnemingen. Het gaat allemaal zo snel en zo gelikt dat ons het visuele nepnieuws en gegoochel met figuren en afbeeldingen niet automatisch opvallen. Pas na toevoeging van een tekst gaat het ons opvallen.

Magische beelden en illusies door experimenten ervaren

Optische Illusionen

Gelukkig zijn er vele personen die zich in-teresseren of belangstelling tonen voor de fascinerende wereld van optische illusies. Van het succesvolle en bekroonde experimentenboek “Optische Illusionen” is een tweede druk verschenen. Met een spectaculaire uitklapbare regenboog geven ontwerpers van deze prachtige en kleurrijke publicatie voor jongeren en volwassenen meteen een wonderlijk beeld van het spel van kleuren van een regenboog, het doel van een prisma en de ontleding van licht.

Het ontstaan van een regenboog is fysica in optima forma en voor velen een wonder van licht, water en kleur. Het boek bevat een 3D-anaglyfenbril, die tevens een functie heeft om kleurillusies te decoderen, en zit vol met leerzame experimenten en doedingen om snel, effectief en op een speelse wijze een beeld te krijgen van een verbluffende hoeveelheid aan vormen en variaties aan optische illusies. De makers geven aan de hand van 12 onderscheidenlijke vormen en soorten van optisch bedrog en het spel met licht, kleur en waarnemen.

Magische beelden en illusies door experimenten ervaren - 2
Een pagina uit “Optische Illusionen” van DK.

Met de pop-up van een regenboog wordt het kleurenspectrum van licht behandeld. Daarna volgen proefjes met het zien van kleuren, kleurenblindheid, roterende rosetten en patronen, het effect nabeelden, het produceren van kleuren met draaiende schijfjes en de opbouw van kleurendruk. Met kleuren valt er veel te foppen, vooral door bepaalde kleuren te omringen met andere kleuren. Werk voor de decoder en goed voor een reuze verbazing bij de test. Uit de vele functies voor kleur worden er enkele gedemonstreerd. In de wereld van dieren speelt kleur een bijzondere rol. In een rijk geïllustreerd geheel zijn er meerdere voorbeelden te zien. Camouflage en illusies in zwart-wit sluiten dit boek af.

ISBN 978-3-8310-2808-5, “Optische Illusionen”, Jemma Westing, e.a., Dorling Kindersley Verlag, 2016, 2e druk, 32 pagina’s met pop-ups, transparanten, 3D-bril en experimenten.


Gerelateerde artikelen