Wereld van optica en illusies ervaren door experimenten

13 maart 2018

Met de onderdelen in de box en de heldere toelichtingen en opdrachten in het grote bijbehorende experimentenboek kunnen zowel jongeren als volwassenen tussen 8 en 99 jaar op ontspannen wijze de fascinerende wereld van optica, lichtstraling en zien en waarnemen ontdekken en ervaren. Met de zogenoemde Mirascoop is het mogelijk om zelfs kleine objecten als speelgoed beestjes, dobbelstenen en munten te laten zweven boven de Mirascoop als een driedimensionaal object. In de algemene spreektaal wordt deze goocheltruc ook wel aangeduid als “maken van een hologram”.

Wereld van optica en illusies ervaren door experimenten

Optische Experimente & Illusionen

Met de inhoud van de box leert de gebruiker hoe onze ogen werken, hoe wij beelden waarnemen, wat optische illusies zijn en welke weg het licht neemt. Verbluffende illusies tonen hoe onze ogen en hersenen samenspelen en hoe spiegels beelden tot in het oneindige laten zien. Het experimentenboek start met een uitgebreide veiligheidsinstructie voor ouders en kinderen om alles veilig en gladjes te laten uitvoeren. In het eerste experiment staan licht en schaduw centraal. Met de benaming AHA! geeft het boek extra informaties, een verklaring of een aanvullende opdracht.

Dan zijn er proefjes over lichtstraling, spiegelschrift, oneindig spiegelen en de lachspiegel. Een eenvoudig kunststofflesje wordt omgetoverd in een heuse caleidoscoop en met een cilinderspiegel wordt een anamorfose geconstrueerd. Met een regenboogbril ontstaan betoverde kleurpatronen om een brandende lichtbron. Een camera obscura kan worden gebouwd met de onderdelen in de box en het optische resultaat is dan wel verrassend. In experiment 14 wordt de blinde vlek in het oog ervaren.

Wereld van optica en illusies ervaren door experimenten - 2 Wereld van optica en illusies ervaren door experimenten - 3 Wereld van optica en illusies ervaren door experimenten - 4
Pagina’s uit het instructieboek in de grote avonturenbox “Optische Experimente & Illusionen”.

Het experiment daarna is voor velen veelal een onderdeel van een onbegrijpelijke ervaring, die zeker op feestjes indruk zal maken. Door de linker en rechter wijsvinger op enkele centimeters van je ogen te houden en dan in de verte te kijken door een geringe opening tussen beide vingers, komt er een zwevend stukje vinger tevoorschijn. Andere leuke AHA-effecten vind je in de experimenten van “het gat in je hand” en het verschijnsel van “fantoombeelden” in positieve en negatieve vorm.

In de laatste drie optische experimenten staan vormen van optisch bedrog centraal. Interessant om individueel of met elkaar dit verschi.jnsel te ervaren in stilstaande patronen, die direct of na enige seconden spontaan in beweging komen en in lijnen die volkomen horizontaal verlopen, maar als schuinen lijnen ervaren worden. Het geheel aan het leerzame materiaal sluit af met het maken van een eigen fimpje en voorbeelden van speelse en leuke plaatjes.

ISBN 978-3-645-65302-2, “Optische Experimente & Illusionen”, Carmen Skupin, Franzis Verlag, 2015, experimenteerbox + instructieboek met 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen