Magische spel van onze ogen (1)

29 april 2024

Optisch bedrog en optische illusies staan steeds meer in de belangstelling bij kinderen en volwassenen. Ook bij vele toonaangevende galerieën en musea staat telkens wel een expositie over deze bijzondere verschijnselen op de agenda en verschijnt er veelal een fraaie en educatieve catalogus. Al heel lang verwerken kunstenaars wonderen van optisch bedrog in hun creaties en kunstuitingen. Een groot deel daarvan zorgt voor optimale verbazing bij de toeschouwers.

Magische spel van onze ogen (1)

Eye Magic

Het nieuwe interactieve en perfect verzorgde Engelstalige doeboek “Eye Magic” bespreekt op een speelse en educatieve wijze de meest voorkomende verschijnselen in het magische spel van optisch bedrog. Na het bespreken van twee anekdotes over twee beroemde kunstenaars uit de Griekse geschiedenis geven de auteurs van dit verrassingenboek aan de hand van vele illustraties uit andere boeken en publicaties een beeld van de vele vormen van optische verschijnselen en optische beeldtechnieken.

Met de tekst “Het geheel is meer dan de som der delen” maakt de lezer kennis met de kunst van Giuseppe Arcimboldi en zijn merkwaardige voorstellingen. Het verschijnsel trompe l’oeil is verklaard aan de hand van voorbeelden. Het merkwaardige valse perspectief van de 19e eeuwse Engelse graficus en kunstschilder William Hogarth zet de kijker volledig op het verkeerde been. (Wordt vervolgd).

ISBN 0 500 51250 7, “Eye Magic”, Thames & Hudson, 2005, 54 pagina's, boek en box.