Vijftig klassieke en bekende fotografen

27 april 2024

In het dagelijkse geweld van de media en de stortvloed van kleurrijke digitale afbeeldingen valt het ons bijzonder op wanneer er een gewone of ouderwetse zwart-wit foto getoond wordt. Het lijkt net of we wat opgewonden raken bij het kijken naar een zwart-wit-opname. Oudere foto-opnamen hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud en prikkelen velen tot een bezoek aan foto-exposities van beroemde fotografen uit de geschiedenis van de fotografie.

Vijftig klassieke en bekende fotografen

50 Klassiker Photographen

De angst dat de fotografie volledig onder wordt gesneeuwd door het geweld van de digitale fotobeelden is daarbij ongegrond. Er blijft altijd belangstelling bestaan voor de historie van de fotografie en het werk van de vele beroemde fotografen, die gezorgd hebben voor het aantrekkelijk maken van de beeldcultuur. Ook hebben zij op een bijzondere wijze bijgedragen aan het vastleggen van de historische ontwikkelingen van mens, cultuur en maatschappij.

In een uiterst leerzaam en onderhoudend fotodocument heeft auteur Willfried Baatz de schatten uit de fotowereld gebundeld. Bij de opzet koos hij voor het op een compacte manier beschrijven van het werk en leven van vijftig klassieke beroemde fotografen. Op de binnenzijde van de boekomslag zijn de belangrijkste feiten met de bijbehorende jaartallen afgedrukt en geeft de samensteller van het informatieve boek een inleiding over de ontwikkeling van de fotografie. Als eerste in de reeks beroemdheden zijn de activiteiten en de successen van Louis Jacques Mandré Daguerre beschreven.

Hij is op een bijzondere wijze in beeld gekomen door hechte samenwerking met Joseph Nicéphore Niépce. Uit de veelheid van personen noemen we Jacques-Henri Latigue, Eadweard Muybridge, William Henry Fox Talbot, Gisèle Freund, Weegee, Lee Miller, Edward Steichen en Helen Levitt. Van elke fotograaf zijn enkele opnamen afgedrukt, is een biografie geschreven, zijn wetenswaardigheden gegeven en een kort literatuurlijstje. Het interessante boek eindigt met een beeld over de nog steeds actieve Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki. Het geheel is bijzonder geschikt als referentiebron voor privé gebruik en als studiemateriaal in opleidingen voor Fotografie en Beeldcultuur.

ISBN 978 3 8067 2539 X, “50 Klassiker Photographen”, Willfried Baatz, Gerstenberg Verlag, 2003, 272 pagina’s.