Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (2)

27 april 2024

Wij zijn er zeker van overtuigd dat zelfs elke liefhebber van de geschiedenis van de spoorwegen met bijbehorende stations, perrons, seinpalen en materieel de inhoud van dit voortreffelijke kunstdocument zal waarderen en koesteren. De auteur heeft er tevens voor gezorgd dat de kunstliefhebber ook mee mag kijken in het atelier van de kunstenaar en mee kan genieten van de vele schetsen in het boek, die omgezet zijn in olieverfschilderijen op doek.

Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (2)

Paul Delvaux - De man die van treinen hield

Het privéleven van Paul Delvaux komt in diverse hoofdstukken gedetailleerd onder de aandacht van de belangstellende lezer. De jonge Paul was vastberaden om zijn wens om kunstschilder te worden in vervulling te laten gaan. Hij was dan ook een zeer actieve en een opvallende student op de Academie van Brussel. Hoe hij uiteindelijk zich kon ontwikkelen naar de schilder die hij uiteindelijk werd, is boeiend en onderhoudend weergegeven.

Naast treinen en vrouwen, is zijn belevingswereld nog bevolkt door weerkerende personen, figuren van geleerden die vooral in zijn jeugd indruk op hem hebben gemaakt. Die figuren verwerkte hij regelmatig in zijn latere werken. Duidelijk is te zien dat deze personen ook belangstelling hadden voor de mooie vrouwen, die telkens in de buurt waren in de fantasie achtige ruimten, met zo af en toe toch weer een treinstation en perrons. Ook schilderde Delvaux in zijn werelden treinen van de moderne generatie.

Van bijzondere betekenis zijn de vele afdrukken van details uit de schilderijen. Daardoor krijgen de lezers telkens inspirerende prikkels om het betreffende echte schilderij weer op te zoeken in het kunstboek. Je ziet Delvaux regelmatig aan het werk op locaties en kan daarna genieten van het eindresultaat. Hij had een bedwelmende passie en heeft altijd eenvoudig geleefd, zonder overbodige luxe. Het boek eindigt met foto’s en tekeningen uit het privéarchief en met een interessant overzicht van feiten en gebeurtenissen.

Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (2) - 2 Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (2) - 3 Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (2) - 4
Ook in de filatelie is er aandacht voor het unieke werk van de Belgische schilder Paul Delvaux.

ISBN 978-94-6161-571-8, “Paul Delvaux - De man die van treinen hield”, Camille Brasseur, Uitgeverij Snoeck, 2021, 240 pagina’s, € 34.

Foundation Paul Delvaux Museum, Paul Delvauxlaan 42, 8670 St. Idesbald, België. Voor informatie kijk op www .delvauxmuseum.be.