Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (1)

26 april 2024

De passie van kunstschilder Paul Delvaux voor het spoorweggebeuren is op een magische wijze te zien en te bewonderen op heel veel kunstzinnige uitingen van deze geweldige Belgische kunstenaar. Het werk van Paul Delvaux (1897-1994) is absoluut uniek te noemen en heeft zeker surrealistische kenmerken.

Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (1)

Paul Delvaux - De man die van treinen hield

In de excellent mooie en interessante publicatie “Paul Delvaux. De man die van treinen hield” geeft auteur en tevens wetenschappelijk directrice collecties van de Stichting Paul Delvaux, een geweldig mooi en boeiend beeld van de man die al van kinds af aan gefascineerd raakte door de grote metalen, stoom producerende, sissende en fluitende locomotieven. In de startfase van zijn eerste kunstzinnige activiteiten legde hij als komend schilder zich toe op een zo getrouw mogelijke weergave van alle details van deze mysterieuze locomotieven.

De publicatie is gewijd aan deze grote belangstelling en laat in een overvloed aan afbeeldingen, foto’s en schetsen zien tot welke prestaties deze actieve en overtuigende schilder in staat is geweest om een belangrijke oeuvre aan de kunstwereld toe te voegen. Maar deze kunstpublicatie laat de lezer ook nog kennismaken met nog een andere passie, namelijk die van het schilderen van naakte dames in de directe omgeving van treinen en stations.

Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (1) - 2 Mysterie en melancholie in de kunst van Paul Delvaux (1) - 3
Afb. Ook in de filatelie is er aandacht voor het unieke werk van de Belgische schilder Paul Delvaux.

Hoe hij uiteindelijk koos voor het scheppen van die droomwereld wordt uitvoerig toegelicht door de auteur. Wat de bestemming van Delvaux’s treinen ook is, het avontuur voor de toeschouwer om daar achter te komen is geactiveerd. Zo kan elke toeschouwer voor zichzelf kiezen of hij/zij direct vertrekt of nog blijft ‘hangen’ op het station. De meeste schilderwerken van Delvaux vragen om veel aandacht en beleving door de scènes. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-6161-571-8, “Paul Delvaux - De man die van treinen hield”, Camille Brasseur, Uitgeverij Snoeck, 2021, 240 pagina’s, € 34.

Foundation Paul Delvaux Museum, Paul Delvauxlaan 42, 8670 St. Idesbald, België. Voor informatie raadpleeg www.delvauxmuseum.be.


Gerelateerde artikelen