Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (2)

25 april 2024

Beiden startten met landschappen en portretten aan het begin van de 20e eeuw. Al snel daarna gaan beiden hun scheppingen voorzien van meer onherkenbare figuren, objecten en scènes. Er ontstaan spontaan geometrische vormen en kunstuitingen. Het motief lost zich op in kleuren en vormen. Onafhankelijke en toch parallelle levenspaden die draaien rond een vast punt: de alles veranderende kracht van kunst.

Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (2)

Hilma af Klint und Wassily Kandinsky -träumen von der Zukunft

Met talrijke gekleurde illustraties geeft de catalogus voor de grote dubbelexpositie een fascinerende aanvulling op de getoonde werken. Ondanks de overeenkomende gelijkenissen kwamen hun werken tot nu toe slechts sporadisch samen in grote exposities van groepstentoonstellingen.

De schijnwerpers worden nu geplaatst op de beroemde Russische schilder die medeoprichter was van de groep Blauwe Ruiter in München, abstractie ontdekte, les gaf aan het Bauhaus en een van de meest invloedrijke programmatische geschriften van de 20e eeuw publiceerde onder de titel “On the Spiritual in Art”. De Zweedse kunstenaar, die in Stockholm niet-representatieve afbeeldingen op groot formaat schilderde, exposeerde er maar heel weinig. Pas na hun overlijden (beiden stierven in het jaar 1944) kreeg hun werk meer bekendheid. Er zijn 120 werken te bewonderen.

ISBN 978-3-10-397646-5, Hilma af Klint und Wassily Kandinsky - träumen von der Zukunft, Julia Voss en Daniel Birnbaum, S. Fischer Verlag, 2024, 207 pagina’s, € 32.

Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (2) - 2 Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (2) - 3 Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (2) - 4
Een beeld uit de kunstexpositie in museum K20.

Hilma af Klint und Wassily Kandinsky, Anjouna Novak, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, 2024, 22 pagina’s, jeugddagboek.

Kunstcollectie NRW - K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen