Esthetische aspecten in visuele waarneming

24 april 2024

In het recent verschenen studieboek “Wahrnehmung-Kognition-Ästhetik” geven vooraanstaande wetenschappers een aantal interessante beschouwingen over de aspecten van de waarneming op het grensvlak tussen neurobiologie en mediawetenschappen. In het eerste hoofdstuk bespreekt de auteur het fenomeen waarneming als een directe afbeelding of een constructie van de werkelijkheid. De kleurwaarneming wordt daarbij gezien als een complex gebeuren met interessante principes. De lezer krijgt een uitstekend beeld van de werking van ons kijksysteem.

Esthetische aspecten in visuele waarneming

Wahrnehmung-Kognition-Ästhetik

In het hoofdstuk over de esthetica als een deelaspect van de waarneming speelt de werking van onze hersenen de hoofdrol. In dit gedeelte bespreekt de auteur een aantal hersenfuncties in relatie tot het zien en waarnemen. Het verschijnsel van de optische illusie en verstoringen in de visuele waarneming worden uitgebreid besproken. In het hoofdstuk “Een beeld van anderen” wordt onder andere ingegaan op begrippen als ‘een beeld zegt meer dan duizend worden’ en ‘zien is geloven’. In het daarop volgende hoofdstuk vindt de lezer een wetenschappelijke verhandeling over de invloed van de ontwikkelingen van de optische media op de ‘natuurlijke gedragingen’ van de mens.

Een vroegere verhandeling van wetenschapper Felix Eberty ligt ten grondslag aan dit overzicht. Het wetenschappelijke studieboek voor studenten multimedia, biologie, neurobiologie, psychologie en visuele waarneming en wetenschappers uit deze vakgebieden, eindigt met een neurobiologische benadering van het onderwerp en met het hoofdstuk over de relatie tussen mediawetenschap en waarnemingsbiologie.

ISBN 3 89942 347 X, “Wahrnehmung-Kognition-Ästhetik”, Ralf Schnell, transcript Verlag, 2005, 261 pagina’s.


Gerelateerde artikelen