Marc Chagall combineerde surrealisme met literatuur

4 oktober 2016

Uit eigen bezit toonde het Saarlandmuseum in het Duitse Saarbrücken in de expositie “Marc Chagall” tot en met 28 februari 2010 een schat aan 200 werken op papier van de wereldbekende kunstenaar Marc Chagall. In de vele verzamelingen van het museum bevinden zich onder andere meer dan 500 kunstwerken op papier uit het oeuvre en uit alle kunstperioden van Marc Chagall.

Marc Chagall combineerde surrealisme met literatuur

Chagall surréaliste - Chagall littéraire

Veel werken zijn geïnspireerd door delen of gehelen uit literaire hoogstandjes in de literaire historie. Het was daarom voor de samenstellers van de tentoonstelling niet moeilijk om er een prachtig geheel van te maken. De geselecteerde werken worden nog eens geaccentueerd door een selectie van acht schilderijen uit toonaangevende internationale museale collecties.

In negen verschillende museumruimten met negen thema’s van zijn werken op papier krijgen de bezoekers kleurrijke en kunstzinnige beelden van Chagalls scheppende kracht van het beeldverhaal. Zijn aan mythologie verbonden tekeningen vertellen feiten en gebeurtenissen uit het Bijbelse verhaal en de geschiedenis van de Exodus. Maar ook de kunstwerken verbonden aan de fabels van La Fontaine of het moederschap laten veel van de kwaliteiten van Chagall zien.

Met de inhoud van deze tentoonstelling is het de samenstellers gelukt om het werk op papier van deze populaire kunstenaar op een aantrekkelijke wijze te exposeren. Zijn keuze voor het verwerken van een surrealistische stijl in de voorstellingen is goed waar te nemen en maakt alles extra bijzonder. De voorstellingen vragen veel tijd van de toeschouwer om alles goed te zien en te begrijpen. Marc Chagall is op 7 juli 1887 geboren in het stadje Witebsk in Wit-Rusland, startte in 1907 met de studie
schilderen, vertrok in 1910 naar Parijs en richtte zijn eerste atelier in.

Hij verbleef daarna weer voor meerdere jaren in zijn geboorteland. Hij woonde en werkte in verschillende steden, waaronder Berlijn en Parijs. Over de gehele wereld werden en worden zijn kunstwerken geëxposeerd en verschenen er honderden kunstboeken met reproducties van al zijn kunstwerken. Marc Chagall is 97 jaar geworden. Bij de expositie verscheen een catalogus met de reproducties van alle getoonde werken en een groot artikel over zijn ontwikkelingen van zijn kunstzinnige carrière. Het geheel is een belangrijk kunstdocument voor de kunstliefhebbers en docenten en studenten in de kunstgeschiedenis en surrealisme.

ISBN 978-3-86828-119-4, “Chagall surréaliste - Chagall littéraire”, Ralph Melcher, Kehrer Verlag, 2009,
256 pagina’s.

Saarlandmuseum - Moderne Galerie, Bismarckstrasse 11-15, D-66111 Saarbrücken, www.saarlandmuseum.de.


Gerelateerde artikelen