Max Bill was een veelzijdig ontwerper en kunstenaar (1)

1 maart 2022

Max Bill (1908-1994) was niet alleen een beroemd kunstenaar, schilder, architect, beeldhouwer, ontwerper, typograaf, graficus, maar ook theoreticus, curator, verzamelaar, publicist, leraar, politicus en activist. Zijn bijdragen hadden een vormend effect op design en kunst rond het midden van de 20e eeuw en verspreidden zich tot ver buiten Zwitserland. In de zin van de Bauhaus-gedachte wilde hij met zijn werken en inspanningen een bijdrage leveren aan een betere samenleving.

Max Bill was een veelzijdig ontwerper en kunstenaar (1)

max bill global

Een onlangs afgesloten expositie in het “Zentrum Paul Klee” in de stad Bern was gewijd aan zijn veelzijdige werk. Naast schilderijen en sculpturen waren ook de ontwerpen voor affiches, typografie en meubels te zien. Voor het eerst richtte de tentoonstelling zich op Bills wereldwijde netwerk. Als theoreticus en een actieve stimulator van concrete kunst zocht hij uitwisseling met kunstenaars uit Europa, de VS en Latijns-Amerika.

Onder hen bevonden zich kunstenaars als Sophie Taeuber-Arp, Wassily Kandinsky, Georges Vantongerloo, Josef Albers, Tomas Maldonado, Maria Vieira en vele anderen. Max Bill werd een van de meest prominente vertegenwoordigers van Concrete Art. Voor zijn 30e verjaardag had hij zich al ontwikkeld als een van hun leidende theoretici en bleef hij decennialang hun onvermoeibare pleitbezorger en supporter.

Max Bill was een veelzijdig ontwerper en kunstenaar (1) - 2
Reflexen uit donker en licht, 1975, Max Bill, olieverf op doek, 120 x 120 cm, © Angela Thomas Schmid / 2021; afbeelding uit max bill global.

Hij organiseerde tentoonstellingen, schreef tal van teksten over concrete kunst en wisselde ideeën uit met gelijkgestemden over de hele wereld. Hij was een “bruggenbouwer” tussen mensen, concrete kunst, ideeën en continenten. Tegelijkertijd bedacht hij aanbevelingen en normen voor ontwerpprincipes in grafiek, productontwerp en architectuur. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-85881-697-9, “max bill global”, Fabienne Eggelhöfer en Nina Zimmer, Verlag Scheidegger & Spiess, 2021, 256 pagina’s, € 48.


Gerelateerde artikelen