Een kunstevenement zet aan tot nadenken en te handelen

25 februari 2022

De groepsexpositie op drie locaties in de Duitse stad Münster liet haar bezoekers onder de titel “Nooit genoeg? Een maatschappij zonder groei scheppen!” kennis maken met onze drang om meer te willen. De bedenkers, samenstellers en inrichters van dit forse kunstproject sneden daarmee op een specifieke wijze een actueel thema aan. Een thema dat onder sterke aandacht staat bij jong en oud en bij elke herkenbare bevolkingsgroep.

Een kunstevenement zet aan tot nadenken en te handelen

Nooit genoeg? Een maatschappij zonder groei scheppen!

Juist de kunst biedt nieuwe perspectieven voor beheersing van het milieu en het doen en laten van personen, om de toekomst een leefbare kans te geven. Menselijk handelen heeft een grote impact op het milieu. The Global North, met zijn bevoorrechte economische positie, gelooft dat het geen andere optie heeft dan groei. Maar vandaag de dag zie je meer dan ooit dat groei eindig is. Wat kan er nu voor in de plaats komen - als nieuw handelingsprincipe en als individueel en maatschappelijk doel?

De tentoonstelling "Onverzadigbaar? Denkende samenleving zonder groei” komt in het post-groeidebat. Uitgangspunt is het huidige crisismoment, dat gebaseerd is op onderling afhankelijke gebeurtenissen zoals sociale ongelijkheid, klimaat, ziekte, oorlogen, vluchten en de vreemdelingenhaat. Hiervoor is het noodzakelijk de platgetreden paden van het hedendaagse denken te verlaten en nieuwe paden te betreden.

Een kunstevenement zet aan tot nadenken en te handelen - 2
Machine for restoring empathy, 2019, Eva Koťátková; foto: Kristof Vrancken.

De gepresenteerde werken van hedendaagse kunstenaars stelden nieuwe manieren en methoden van denken en doen voor, presenteerden opties voor acties en stelden modellen voor om het leven te behoeden voor een totale ineenstorting. Aan het concept werkten 25 kunstenaars mee en stelden 30 kunstuitingen op. In de plannen voor een betere aarde is de religie wel sterk zichtbaar en was er een beelddialoog tussen Europa en Afrika.

Het kunstevenement “Nimmersatt?” was te zien op drie kunstlocaties in Münster:
Kunsthalle Münster
LWL-Museum für Kunst und Kultur
Westfälischer Kunstverein.