Hasan Abdullayev (1918-1993)

15 februari 2022

De in Azerbeidzjan (voormalig deel van de Sovjet-Unie) geboren wetenschapper, wis- en natuurkundige Hasan Abdullayev (1918-1993) was ook een vooraanstaande ambtenaar en voorzitter van verschillende wetenschappelijke organisaties. Academicus Abdullayev was een van de grondleggers van de Sovjet-halfgeleiderfysica en toonaangevende wetenschapper op het gebied van nieuwe technologieën.

Hasan Abdullayev (1918-1993)

Abdullayev was bezitter van 585 Sovjet- en internationale patenten.

Hij heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de elektronica-, astrofysica-, luchtvaart-, geneeskunde-, biofysica- en defensie-industrieën. Abdullayev was tevens bezitter van 585 Sovjet- en internationale patenten, waaronder 171 geheime en 65 topgeheime patenten, auteur van 28 wetenschappelijke boeken en van meer dan 800 tijdschrift- en encyclopedie-artikelen in het Engels, Russisch en Azerbeidzjaans.

Abdullayev wijdde meer dan vijftig jaar van zijn werk en leven aan de fysica van halfgeleiders. Ontdekte nieuwe groepen binaire en ternaire verbindingen van selenium en tellurium, stelde diodes voor met gecontroleerd elektronisch geheugen, creëerde complexe halfgeleiders die werden gebruikt als ontvangers voor zichtbare en infrarode spectrumgebieden.

Door de fysica van selenium te onderzoeken, was hij de eerste die afwijkingen in selenium verklaarde en een methode bedacht om die afwijkingen te beheersen. Een reeks projecten werden uitgevoerd om halfgeleider monokristallen met een complexe chemische samenstelling voor lasers en geheugenmodules toe te passen.


Gerelateerde artikelen