Frederic Newton Gisborne (1824-1892)

16 februari 2022

Frederic Newton Gisborne (1824-1892) was een Britse uitvinder en ondernemend elektrotechnicus. Geboren in Broughton, Preston, Lancashire verliet hij na enkele opleidingen en studies Engeland in 1842 voor een reis rond de wereld om zich uiteindelijk te vestigen in Canada in 1845. Na een technische studie werd hij elektrotechnicus en technologische ontwikkelingen en verbeteringen in methoden, instrumenten en apparaten trokken al snel zijn aandacht, waardoor een benoeming volgde tot inspecteur van de telefoonlijnen van de “Nova Scotia” regering in Halifax.

Frederic Newton Gisborne (1824-1892)

Frederic Gisborne was een Britse uitvinder en ondernemend elektrotechnicus.

Na de problemen van oceaantelegrafie te hebben bestudeerd, werd in 1852 onder zijn leiding de allereerste diepzeekabel in Noord-Amerikaanse wateren, tussen Prince Edward Island en New Brunswick gelegd. In 1853 ging hij naar New York City, waar hij in 1854 werd geassocieerd met Cyrus W. Veld. Over de organisatie van de New York, Newfoundland en de London Telegraph Company werd hij benoemd tot hoofdingenieur.

Het nieuwe bedrijf was van plan de eerste diepzeetelegraafkabel tussen Europa en Noord-Amerika aan te leggen. In 1879 werd hij benoemd tot inspecteur van de telegraafdienst van de Canadese regering, welke functie hij tot aan zijn overlijden bekleedde. Onder de talrijke uitvindingen en verbeteringen bevonden zich een anti-inductie oceaankabel, elektrische en pneumatische scheepssignalen en een roestwerende compositie voor de bodem van ijzeren schepen.


Gerelateerde artikelen