Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (5)

23 januari 2022

André Chantemesse (1851-1919) was een Franse arts en bacterioloog en wist door zijn docteraalstudie veel over tuberculose. In het jaar 1885 ging hij naar Berlijn om bacteriologie te studeren in het laboratorium van Robert Koch. Na zijn terugkeer in Parijs maakte hij uitgebreid kennis met het medische werk van Louis Pasteur. In 1886 begon hij uitgebreid onderzoek naar buiktyfus.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (5)

met Chantemesse, Appert en Nicolle

Door zijn medische experimenten op proefdieren kreeg hij controle op de bestrijding van buiktyfus, kweekte het dysenteriebacil en deed bacteriologisch onderzoek van water. Van 1897 tot 1903 was hij professor in vergelijkende en experimentele pathologie in Parijs en werd hij lid van de Académie de Médecine in 1901. In 1904 werd hij lid van de redactie van Annales de l'Institut Pasteur.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (5) - 4

De Franse banketbakker en uitvinder van luchtdicht verpakken van voedsel Nicolas Appert (1749-1841) is vooral bekend geworden door het zogenoemde inmaakproces om voedsel langere tijd te bewaren. Napoleon Bonaparte loofde in 1800 een beloning uit van 12.000 franc aan die persoon die een methode bedacht voor het bewaren van voedsel. Appart vond na vele jaren van experimenteren in 1809 een methode uit, die hij een jaar later uitgebreid beschreef in een soort kookboek. Hij won de uitgeloofde prijs. In zijn huis begon hij een commercieel fabriekje voor ingemaakte producten. Zijn uitvinding en methode van conservering ontstond bijna 100 jaar eerder dan de zogenoemde pasteurisatie van Louis Pasteur. an 1897 tot 1903 was hij professor in vergelijkende en experimentele pathologie in Parijs en werd hij lid van de Académie de Médecine in 1901. In 1904 werd hij lid van de redactie van Annales de l'Institut Pasteur.

De Franse bacterioloog Charles Jules Henri Nicolle (1866-1936) ontving in het jaar 1928 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn ontdekking dat luizen de overbrengers zijn van vlektyfus. Van zijn vader, die werkte als arts in een ziekenhuis in Rouen, leerde hij veel over biologie en na zijn middelbare schooltijd ging hij geneeskunde studeren aan de universiteit van Rouen. Tijdens de studietijd vertrok hij naar Parijs en studeerde uiteindelijk af in 1893 aan het Pasteur Instituut. Hij keerde terug naar Rouen, werd lid van de medische faculteit op de universiteit en werd later directeur van het bacteriologisch laboratorium. In 1903 volgde voor Nicolle de benoeming als directeur van de depandance van het Pasteur Instituut in Tunis, waar hij onderzoek deed naar luizen in de relatie tot het bestrijden van tyfus.