Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (2)

20 januari 2022

Vijf jaar lang studeerde Pasteur aan de École Normale in de vakken Chemie en Biologie. In 1845 behaalde hij zijn master of science. In 1846 studeerde hij af en in 1847 werd hij doctor in de natuurwetenschapper. Na een korte werkperiode als docent werd hij aan het begin van 1849 benoemd als assistentprofessor in de chemie aan de Universiteit Strassburg. Hier ontmoette hij zijn vrouw en trouwde haar op 29 mei 1849. Zij kregen vijf kinderen en bleven 46 jaar getrouwd.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (2)

Op 35-jarige leeftijd was zijn werk wereld bekend geworden.

Zo rond 1849 begon hij aan zijn wetenschappelijke carrière door onder andere een onderzoek aan de structuur van wijnsteenkristallen. Gedurende het onderzoek ontdekte hij dat er twee vormen van wijnsteenzuur bestaan waarvan de kristallen elkaars spiegelbeeld zijn. Hij was daarmee een van de eerste wetenschappers die de macroscopische effecten van de ruimtelijke structuur van moleculen beschreef en wordt daardoor de vader van de stereochemie genoemd.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (2) - 4

Pasteur wordt gezien als de grondlegger van de beschikbaarheid van moderne geneesmiddelen. Zijn vrouw werkte mee aan het vastleggen van de resultaten van onderzoek. In zijn activiteiten onderzocht hij meerdere natuurlijk processen, waaronder het gebruik van gist om suiker om te zetten in alcohol. Dit proces wordt fermentatie genoemd.

Voor de Franse industrie en later ook voor industriële processen in andere landen waren zijn ontdekkingen en adviezen onder andere van belang in de wijnbouw, voedselindustrie en de zijde-industrie. Op 35-jarige leeftijd was zijn werk over de gehele wereld bekend geworden en zijn ontdekkingen spelen een belangrijke rol in de geneeskunde. (Wordt vervolgd).