Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (1)

19 januari 2022

Nieuwsgierig zijn kan leiden tot nuttige medische ontdekkingen. Louis Pasteur is altijd een supernieuwsgierige onderzoeker geweest met een flinke drang om wat hij tegenkwam altijd grondig te bestuderen. Microben hadden zijn bijzondere interesse en werden door hem in alle voorkomende bestaansvormen bekeken onder een microscoop. Louis Pasteur ontdekte het bestaan van micro-organisme, dat voedsel kan bederven en ons ook ziek kan maken.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (1)

Louis Pasteur was een supernieuwsgierige onderzoeker.

Zijn microscopische onderzoeken brachten uiteindelijk een proces op gang waarbij door hitte bacteriën en schimmels worden vernietigd. Dit proces is naar hem vernoemd en is bekend geworden als pasteurisatie. Wereldbekend is hij tevens geworden als de ontdekker van een vaccin en vaccinatie tegen hondsdolheid. Hij stond tevens aan de basis van het onderzoeks- en vakgebied van de microbiologie. De Franse scheikundige, bioloog en natuurkundige Louis Pasteur (1822-1895) werd geboren in de Franse stad Dole in het departement Jura.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (1) - 4

De vader van Louis was leerlooier van beroep. De familie verhuisde meerdere malen en vond uiteindelijk in Arbois voor meerdere jaren een permanentere bestemming. In deze plaats, in de omgeving van Dole, volgde Louis het gymnasium. Hij viel op door zijn creativiteit, kunstzinnige talent en zijn doorzettingsvermogen en kreeg al snel een advies om zich voor te bereiden op een hogere studie in Parijs. In de schoolperiode 1837-1838 behaalde hij schoolprijzen als excellente leerling. Rond 1842 schreef hij zich in voor een studie aan de pedagogische faculteit van de École normale supérieure in Parijs. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen