De magische inktvlek zorgt voor maken van gedichten

16 januari 2022

De uit de psychologie bekende zogenoemde inktvlekken of inktspetters hebben bij veel personen een magisch fascinerende betekenis. Velen hebben bij een persoonlijkheidstest kennisgemaakt met vlekkerige en veelal symmetrische figuren bij het gebruik van de Rorschachtest. De serie van drie boven elkaar afgedrukte vlekken wordt door de auteur van het inspirerende boekje “Das Maulwurfigelchen” vol met gedichten, het “liefdesspel” genoemd.

De magische inktvlek zorgt voor maken van gedichten

Persoonlijkheidstest met vlekkerige figuren.

In het boekje staan 28 merkwaardige figuren afgebeeld als illustraties bij bijbehorende gedichten en verhalen. De auteur geeft een gedetailleerde beschrijving over zijn belevenissen tijdens zijn kennismaking met de inktvlekken. De aanwezigen moesten hun naam met dikke inkt op één helft van het blad schrijven. Het blad werd gevouwen op de vooraf aangebrachte knik, gewreven en gedrukt. Het resultaat was verbluffend.

De magische inktvlek zorgt voor maken van gedichten - 2 De magische inktvlek zorgt voor maken van gedichten - 3 De magische inktvlek zorgt voor maken van gedichten - 4

ISBN 3-88455-037-3, “Das Maulwurfigelchen”, Heinz Ritter-Schaumburg, Ogham Verlag, 1989, 2e druk, 80 pagina’s.