Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (3)

21 januari 2022

In 1854 werd Louis Pasteur benoemd tot hoogleraar in de scheikunde aan de universiteit van Rijsel. In 1857 werd hij aangesteld als directeur natuurwetenschappelijk onderzoek aan de École normale supérieure in Parijs. In 1867 kreeg hij een aanstelling aan de Sorbonne als hoogleraar in de organische chemie.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (3)

met Pioniers in de geneeskunde

Door de sterfte van zijn dochter op 9-jarige leeftijd ten gevolge van tyfus is Louis Pasteur ook op zoek gegaan naar een vaccin ter bestrijding van tyfus. In 1888 opende in Parijs het Pasteur Instituut met Louis Pasteur aan het hoofd. Hij bleef er werken tot aan zijn overlijden in het plaatsje Saint-Cloud in het departement Hauts-de-Seine in 1895 op een leeftijd van 72 jaar.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (3) - 4

Over het werk, leven en de vele wereldberoemde ontdekkingen op het gebied van gezondheid en geneeskunde van Louis Pasteur is veel geschreven in wetenschappelijke en populaire boeken, tijdschriften en andere publicaties. Ook de postzegelverzamelaars kunnen veel leren van de prachtige en leerzame afbeeldingen op postzegels en -blokken. Bij een keuze voor het opbouwen van één of meerdere thematische postzegelverzamelingen staat de keuze voor een onderwerp of thema telkens centraal bij de verzamelaar.

Wordt er gekozen voor een brede of een smalle verzameling? De verzameling Louis Pasteur maakt deel uit van het thema Wetenschap & Techniek en past ook uitstekend binnen de thema’s Geneeskunde en Gezondheid. De microscoop speelde een belangrijke rol in het onderzoek naar vaccins door Louis Pasteur. Voor filatelisten zeker aanleiding om meerdere zegels toe te voegen aan de themacollectie Pasteur en kennis te maken met het werk van tijdgenoot Robert Koch.