Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (4)

22 januari 2022

In opdracht van de Franse regering onderzocht Pasteur verschillende ziekten bij de zijderups en betitelde ze als infectieziekten. Vanaf 1876 legde hij zich volledig toe op menselijke en veterinaire onderzoeken. Hij ontwikkelde een vaccin tegen cholera bij pluimvee en breidde daarmee de vaccinatie uit tot een algemene aanpak. Verdere vaccins tegen miltvuur, varkensvlekziekte en hondsdolheid lieten zien dat theoretisch de infectieziekten konden worden voorkomen.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (4)

met Pierre Paul Émile Roux

Met zijn fermentatie- en vaccinatiewerk gaf Pasteur het economische en medische potentieel van experimentele biologie aan. De productie van het vaccin tegen miltvuur stond aan het begin van de groei van de vaccinindustrie. Een forse hoeveelheid aan donaties na de eerste opzienbare en succesvolle vaccinatie van een jongen tegen hondsdolheid maakte de oprichting mogelijk van het Parijse Pasteur Instituut, dat nog steeds een toonaangevende wetenschappelijke instelling van Frankrijk is op het gebied van biomedisch onderzoek.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (4) - 4

De Franse medicus, bacterioloog en een pionier in de microbiologie Pierre Paul Émile Roux (1853-1933) was een deskundig assistent van Pasteur, die ook zelfstandig als onderzoeker op zoek was naar een vaccin ter bestrijding van syfilis, longontsteking, cholera, miltvuur en tuberculose. (Wordt vervolgd).