Dan Flavin geeft kunstlicht een kunstzinnige uitstraling

2 maart 2022

Het spel met licht, lichtkunst, kunstlicht en kleur levert in het algemeen spectaculaire visuele momenten en fascinerende beelden op, die toeschouwers waarderen. Wereldwijd spelen ‘lichtkunstenaars’ met dit fenomeen en in musea zijn hun installaties graag geziene opstellingen. Licht en kleur zijn daarbij onafscheidelijke grootheden en bieden mogelijkheden voor een magisch spel met licht en kleur.

Dan Flavin geeft kunstlicht een kunstzinnige uitstraling

Dan Flavin - Lights

Kunstenaar Dan Flavin realiseert ruimtelijke installaties van licht, kleur en materiaal met behulp van profane tl-buizen. Daarmee is een radicaal nieuwe kunstvorm ontstaan, die het 'beeld' van een conventioneel frame bevrijdde en het veranderde in een verhelderend kleurenobject met een weidse uitstraling.

Dan Flavin geeft kunstlicht een kunstzinnige uitstraling - 2 Dan Flavin geeft kunstlicht een kunstzinnige uitstraling - 3
Andere publicaties over het werk van Dan Flavin in de OF-Boekencollecties.

De afbakening van een muurschildering tot een dimensionaal gerelateerde lichtinstallatie komt overeen met de bevrijding van licht uit zijn traditionele alledaagse betekenis. Flavins lichtwerken doen denken aan neonreclames van het stedelijke nachtleven. De toeschouwer komt terecht in een kleurrijk lichtspel, dat leidt tot de fysieke beleving van een onbegrensde kunst. De publicatie verduidelijkt de ontwikkeling van de beeldobjecten en laat Flavin's artistieke gevoeligheid zien.

ISBN 978-3-7757-3522-3, “Dan Flavin - Lights”, Nina Krick, Hatje Cantz Verlag, 2012, 228 pagina’s. Een expositie van Museum moderner Kunst Wien en Kunstmuseum St. Gallen.


Gerelateerde artikelen