LP-hoezen inspireerden ook de bekende comictekenaars

3 maart 2022

De afgelopen decennia van het analoge tijdperk vlogen ook voor de bekende geluidsdragers in een rap tempo voorbij. De bekende LP werd in het algemeen vervangen door de CD. Daarmee verdwenen ook de kleurrijke LP-hoezen in de bakken van de platenzaken. Vooral populaire kunsten, “progressieve” muziek met zijn klankwerelden en gitaarorgieën, maar ook de creaties op de LP-hoezen werden door de grote veranderingen getroffen.

LP-hoezen inspireerden ook de bekende comictekenaars

Vinyl! Die Comic-Cover

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ontwikkelde de platenhoes zich tot een uitdrager van ver-schillende beeldtalen, die alle thema's en leeftijdsgroepen bereikten. Daarmee konden stijlen van muziek zich van elkaar onderscheiden en verzamelaars werden in de watten gelegd met telkens nieuwe ontwerpen. Er ontwikkelde zich een stijl van platenhoezen, waarop de strips, comics en pop-art-achtige ontwerpen werden aangebracht.

De makers van deze nieuwe strips voor volwassenen leefden met de muziek van hun tijd. Moebius en Bisley waren de frontmannen, de sterren van deze luide literatuur. Het was dus onvermijdelijk dat hun kunst ook in muziek tot uiting kwam in het ontwerp van LP-platenhoezen, die - vóór de triomf van de klein formaat-cd - hun zwanenzang intoneerden in vinyl. De afbeeldingen op de getoonde LP-hoezen vertellen in vele voorbeelden de wonderlijke symbiose van de popcultuur.

Voor de expositie “VINYL!” heeft curator Eckart Sackmann uit zijn LP-collectie de mooiste hoezen verzameld. In de compacte ruimte is de expositie gebouwd naar verschenen hoezen in landen Vele oudere bezoekers zullen bij hun rondgang langs de hoezen hun jeugdperiode weer herinneren. Duidelijke voorkeuren van ontwerpers zijn zichtbaar. Zo was Robert Crumb duidelijk een fan van muziek van Janis Joplin. Zelfs striptekenaar Hergé heeft ook meegewerkt aan LP-cover ontwerpen. Begin jaren 90 verdwenen de LP’s geheel uit de voormalige standaard platenwinkels.

LP-hoezen inspireerden ook de bekende comictekenaars - 2 LP-hoezen inspireerden ook de bekende comictekenaars - 3 LP-hoezen inspireerden ook de bekende comictekenaars - 4
Een illustratie van een LP-hoes; uit het boek Vinyl.

Sinds het einde van de jaren zestig met Pop Art en Underground, maar ook in de loop van de nostalgiebeweging, heerste het besef dat strips niet alleen primitief leesvoer waren voor bepaalde kinderen. De jaren tachtig waren toen eindelijk het veld van experimenten voor de nieuwe ‘strips voor volwassenen’. Op een forse wand is een permanente lichtprojectie met muzikale ondersteuning uit de wereld van de popcultuur. Om ook thuis te genieten van LP-hoezen is een catalogus te koop.

ISBN 978-3-89474-321-5, “Vinyl! Die Comic-Cover”, Eckart Sackmann, Verlag Sackmann und Hörndl, 2021, 112 pagin’'s, € 29.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen