Schilder Toulouse-Lautrec gebruikte foto’s als model

4 maart 2022

De machtig mooie en interessante expositie “Toulouse-Lautrec en de fotografie” in het Kunstmuseum Bern is al ruim afgelopen. Het museum toonde bezoekers de kunst uit het leven en werk van de Franse kunstschilder Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), waarin vooral het gebruik van het fototoestel als creatief middel en het gebruik van afgedrukte foto’s centraal stonden.

Schilder Toulouse-Lautrec gebruikte foto’s als model

Toulouse-Lautrec und die Photographie

Het prachtige kunstboek en toen nog de catalogus van de tentoonstelling is bij meerdere boekverkopers te koop met een prijsvoordeel. Voor kunstliefhebbers een buitenkans om over beelden uit zijn oeuvre te beschikken. Lezers zullen verrast worden door zijn magische schilderstijl en het gebruik van foto’s als model. Henri de Toulouse-Lautrec maakte zelf nooit foto's, maar hij had een fotografisch oog zoals bijna geen andere kunstenaar uit die tijd en liet zich graag fotograferen.

Hij hield ook van verkleedpartijen. De foto’s in het boek zijn daar de getuigen van. Zijn realistische perspectieven, gedurfde beelddetails, evenals de schetsmatige stijl, die, net als moderne fotografie, gericht op het vastleggen van een oogindruk, tonen de invloed van fotografie op zijn werken.

Talrijke nevenschikkingen verduidelijken de relatie tussen het oeuvre van Toulouse-Lautrec en de fotografie van zijn tijd en geven een nieuw inzicht in de werkwijze van de kunstenaar. Hij was één van de weinige kunstenaars, die het toen nieuwe beeldmedium gebruikte voor zijn scheppingen en is gefascineerd voor de technische mogelijkheden. Wie kent niet zijn wervende affiches voor de Moulin Rouge.

ISBN 978-3-7774-2467-5, “Toulouse-Lautrec und die Photogra-phie”, Rudolf Koella, Hirmer Verlag, 2015, 280 pagina’s.


Gerelateerde artikelen