Fotografische beeldmotieven laten onze historie herbeleven

4 maart 2022

Rokende schoorstenen, industriële vervallen complexen, verwaarloosde bedrijfsterreinen, stakende arbeiders zijn slechts enkele herkenbare visuele aspecten in de fotografie, schilderwerk en tekeningen van Rudolf Holtappel en Walter Kurowski. In hun respectievelijke creatieve oeuvres komen tal van thema's uit het Ruhrgebied terug.

Fotografische beeldmotieven laten onze historie herbeleven

Rudolf Holtappel

De twee artistieke collecties verrijken sinds 2017 de collecties van de Ludwig Galerie en werden al eerder afzonderlijk gepresenteerd en staan nu voor het eerst tegenover elkaar in een gezamenlijke tentoonstelling. Daarnaast worden centrale thema's van de twee kunstenaars getoond in hun eigen monografische kamers. De artistieke breedte van Rudolf Holtappel wordt gepresenteerd door de motieven van warenhuisfotografie, theateropnames en industriële locaties.

De kroniekschrijver van het Ruhrgebied Rudolf Holtappel (1923–2013) werkte na het behalen van zijn master in de fotografie in 1950 als freelance fotojournalist en fotograaf. Decennialang vormde deze inwoner van Oberhausen met zijn beeldtaal de visuele uitstraling van warenhuisgroep Karstadt en tal van industriële bedrijven aan de Rijn en het Roergebied, zoals Henkel.

Fotografische beeldmotieven laten onze historie herbeleven - 2

ISBN 978-3-86206-815-9, “Rudolf Holtappel”, Miriam Hüning en Christine Vogt, Verlag Kettler, 2021, 2e druk, 272 pagina’s, € 29,80.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen