Meer dan 250 fascinerende illusies met gezichtsbedrog

7 oktober 2013

In het aantrekkelijke en erg vermakelijke boek “What are you looking at?” hebben ontwerpers van visuele illusies en andere leuke bedriegende afbeeldingen, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, meer dan 250 verrassende ontwerpen bijeen gebracht.

Meer dan 250 fascinerende illusies met gezichtsbedrog

What are you looking at?

Het grootste deel van de plaatjes is gebaseerd op geheel eigen ontwerpen en een aantal op bewerkingen van bekende klassieke visuele fenomenen. Ook is het in meerdere plaatjes zichtbaar dat zij zich lieten inspireren door de onmogelijke constructies van graficus Maurits C. Escher. De kunstzinnige inspiratie heeft overigens interessante onmogelijke constructies opgeleverd. De ontwerpers en auteurs van de inhoud van deze speelse publicatie zijn verbonden aan Archimedes Laboratory en werken al jaren samen aan het realiseren van afbeeldingen van optische illusies en ogen bedrogen situaties. Het boek begint met een ruime inleiding over dit bijzondere verschijnsel in het proces van visuele waarneming en herkenning van figuren en situaties. In de inleiding staan diverse kleine experimenten en de lezers maken kennis met historische feiten en de grondbeginselen van optische illusies. Telkens laten zij in groepjes van 21 afbeeldingen de lezers met de vreemde en raadselachtige verschijnselen kennismaken. Na elke verzameling is er een uitleg of oplossing van het vraagstuk. Het is verleidelijk om na een eerste blik al te kijken naar de uitleg van de auteurs. Maar leuker is het om zelf de oplossing of de afwijking in beeld op te sporen. De inhoud zorgt in elk geval voor vele uren plezier en ontspanning en kan zelfs dienen als een gezelschapspel.

ISBN 978-1-84732-183-1, “What are you looking at?”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2008, 272 pagina’s.


Gerelateerde artikelen