Meer innovatieve optica in oogheelkunde en optometrie

2 november 2015

Medische technologie is een snel groeiend vakgebied. Meerdere geneeskundige handelingen worden succesvol uitgevoerd en tot resultaat gebracht dankzij innovatieve technologische ontwikkelingen. Daarbij spelen ontwikkelingen in de optica, fotonica en lasertechniek belangrijke rollen bij het realiseren van onderzoeksmethoden en medische ingrepen. Op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van moderne optische apparaten voor de vele toepassingen in de algemene en specialistische oogheelkunde en in de optometrie is een breed scala aan hoogwaardige apparaten en onderzoeksmethoden beschikbaar.

Meer innovatieve optica in oogheelkunde en optometrie

Optical Devices in Ophthalmology and Optometry

Het omvangrijke studie- en referentieboek brengt de theoretische achtergronden en beschrijft de ontwikkelingen van natuurkundige methoden (vanuit de optica, fotonica en metrologie) en hun specifieke toepassingen bij het ontwerpen van optische systemen voor gebruik in de oogheelkundige medische technologie. Een breed assortiment aan medische toepassingen is gedetailleerd beschreven en geïllustreerd met foto’s en tekeningen. Deze vorm geeft het studieboek een extra praktische waarde mee voor gebruik door praktiserende oogheelkundigen en optometristen, die bovendien hun eerder verworven kennis kunnen toetsen aan de meest actuele ontwikkelingen.

Meer innovatieve optica in oogheelkunde en optometrie - 2 Meer innovatieve optica in oogheelkunde en optometrie - 3
Afb.1 Schematische voorstelling van een argon ionlaser; uit: Optical Devices in Ophthalmology and Optometry.Afb.2 Postzegels met afbeeldingen en informatie uit het thema Oogheelkunde zorgen voor prikkels bij de verzamelaars om meer te leren over het thema.

De hoofdstukken sluiten af met een overzicht van aanvullende literatuur met specifieke referentiebronnen en vinden lezers en gebruikers vraagstukken over de besproken onderwerpen. De auteurs hebben de besproken onderwerpen uit het vakgebied verdeeld in drie forse gedeelten, sluiten het studieboek af met een aantal toelichtende bijlagen, geven een overzicht van gebruikte afkortingen en een uitgebreid trefwoordenregister. Het studieboek bevat de onderwerpen als “structuur en functie van het oog”, “de optica van het menselijk oog”, “visuele aandoeningen en veel voorkomende oogziekten”, “introductie in de oogheelkundige diagnostiek”, “optische visualisatie en analoge en digitale beeldanalyses”, “het gebruik van optische methoden bij oogonderzoek” en “het toepassen van lasertechnieken en -systemen in de oogheelkunde”. Het studieboek wordt gebruikt in hogere opleidingen, universitaire studies, in bedrijfsopleidingen en bij nascholing.

ISBN 978-3-527-41068-2, “Optical Devices in Ophthalmology and Optometry”, Michael Kaschke, Karl-Heinz Donnerhacke en Michael Stefan Rill, Wiley-VCH Verlag, 2014, 619 pagina.


Gerelateerde artikelen