Meesterlijke beeldverhalen van schijn tot werkelijkheid

1 april 2018

De Mexicaanse kunstschilder en expert op het gebied van toepassingen van het fenomeen van de metamorfose in zijn werken, Octavio Ocampo (geboren in 1943), weet elke kunstliefhebber van optische illusies op een voortreffelijke wijze te verrassen. Zijn gedaanteverwisselingen zijn fantastisch om te zien en te beleven. Het unieke oeuvre van één van Mexico’s bekendste kunstenaars is voor een deel afgebeeld in het prachtig ingebonden kunstboek “Arte Metamorfico”.

Meesterlijke beeldverhalen van schijn tot werkelijkheid

Arte Metamorfico

Op de stofomslag van het boek zijn ogenschijnlijk willekeurig vliegende duiven afgedrukt. Maar door op een bepaalde manier te kijken naar deze voorstelling kiept het beeld als het ware om in de magische gedaanteverandering van een gezicht van een vrouw. Door beide ogen wat samen te knijpen wordt dit beeld nog scherper op het netvlies afgebeeld. Door het toepassen van dit persoonlijke visuele trucje kunnen zo de met opzet verborgen afbeeldingen van Octavio Ocampo sneller worden ontdekt.

Het door hem geschilderde magische portret van de Mona Lisa is nauwelijks van heel dichtbij herkenbaar als een topwerk van Leonardo da Vinci. Octavio Ocampo noemt zijn uitvoering van dit beroemde portret “La Silla de la Gioconda” uit 1988 en 80 x 100 cm groot. Zijn fantasie is grenzeloos en fantastisch. Dit schilderij en vele andere spannende en begoochelde werken zijn op groot formaat in het boek afgebeeld. Een ware streling voor ons brein en onze wereld van inbeelding, fantasie en betoverende blikken.

In zijn inleiding voor het kunstboek schrijft de kunstenaar over zijn opzet om de kijker op speelse wijze te laten kijken naar zijn werken en om dan de aandacht te trekken voor de volledige beeldcomposities van meestal snel herkenbare voorstellingen. Na een tweede observatie of zelfs na een derde observatie ziet men echt iets anders. Dat maakt elke geschilderde voorstelling van Octavio Ocampo zo extreem boeiend.

Over zijn leven, zijn studie en ervaringen, zijn werk en zijn weg naar bekendheid en waardering schreef Elena Poniatowska een waardevolle kunstzinnige bijdrage, die in vier talen (Frans, Duits, Engels en Spaans) is weergegeven. Volgens een anekdote is de jonge Octavio al vroeg geïnspireerd en geboeid door wolkenformaties en de vele fantasiebeelden die gezien of bedacht worden. Zijn ouders brengen kunst al op een jonge leeftijd op de eerste plaats en laten hem studeren aan de kunstacademie.

Meesterlijke beeldverhalen van schijn tot werkelijkheid - 2 Meesterlijke beeldverhalen van schijn tot werkelijkheid - 3
Te Amo John, Octavio Ocampo, 1982, aquarel.

Hij werkt onder andere voor zijn moeder bij het ontwerpen en realiseren van theaterstukken en interesseert zich voor het verschijnsel van de metamorfose. Ook is hij in voor acteren en dansen en aan het Art Institute of San Francisco studeert hij in deze vakken en streeft naar een carrière in de film- en theaterwereld. In 1976 is hij echter begonnen met zijn kunstzinnige activiteiten met schilderijen en sculpturen. Hij schildert portretten van beroemde personen in de stijl van gedaanteveranderingen met realistische en figuratieve details.

Zijn optische experimenten bevatten vaak meer gedetailleerde elementen die zijn composities ingewikkelder en magischer maken. Het kijken naar de schilderijen van Octavio Ocampo houdt waarnemers in een onbewuste greep om te ontdekken en lang te genieten van de voorstellingen. The Visions Fine Art Gallery in Sedona in Arizona is de vertegenwoordiger van werken van Ocampo, die momenteel woont en werkt in Mexico. In meerdere collecties is werk van Ocampo opgenomen en meerdere personen bezitten werk van hem.

ISBN 978-3-283-01212-0, “Arte Metamorfico”, Octavio Ocampo, Edition Olms, 2013, 159 pagina’s.


Gerelateerde artikelen