Meetkunde als leuk vak met een inspiratiebron als basis

26 februari 2014

Dat meetkunde een inspirerend en leuk vak is, bewijst des te meer weer eens een prachtige moderne Nederlandse vertaling van het beroemde werk “La Géométrie” van René Descartes.

Meetkunde als leuk vak met een inspiratiebron als basis

René Descartes - Meetkunde

Dit oorspronkelijke standaard werk verscheen in 1637 als een aanhangsel in “Discours de la Méthode”, een uitgave van Jan Maire, boekverkoper te Leiden. Het was de broer van de auteur die ervoor zorgde dat hij enthousiast werd voor de meetkunde en aan het eind van de jaren vijftig van de 20e eeuw een eerste vertaling kocht van La Géométrie. Met de thans gepresenteerde Nederlandse uitgave hebben alle wiskundigen en liefhebbers van de historische ontwikkelingen van de wiskunde een grote inspirerende schat om te lezen en te gebruiken in het onderwijs.

“La Géométrie” is in drie afzonderlijke boeken verdeeld. Voordat de auteur start met zijn gedetailleerde behandeling van het werk en inspanningen van Descartes geeft hij in een uitgebreide inleiding een beeld van Descartes’s leven en bespreekt hij belangrijke notaties voor wiskundige handelingen en geeft een beeld van de gebruikte terminologie. Descartes werd op 31 maart 1596 geboren in La Haye in Touraine en overleed op 11 februari 1650 in Stockholm. In 1618 was hij een eerste maal in Holland. Na vele omzwervingen keerde hij in 1625 weer terug in Parijs en werkte hij onder andere aan de optica. In 1629 was hij voor de tweede maal in ons land, waar hij zich stortte op de wiskunde.

ISBN 978-90-5972-323-8, “René Descartes - Meetkunde”, Wim W. Wilhelm, Uitgeverij Eburon, 2009, 200 pagina’s.


Gerelateerde artikelen