Museum MORE presenteert haar eerste tentoonstelling

22 juni 2015

Het realisme als kunststroming of kunstzinnige afbakening in de kunst wordt in het algemeen gezien als een stijl waarin de zichtbare werkelijkheid wordt weergegeven. Misschien was het realisme aan het begin van de 20e eeuw een creatief antwoord op de geweldige opmars van de kleurenfotografie. Meerdere Nederlandse kunstschilders kozen voor een koers in het realisme met soms flinke uitstapjes naar het surrealisme.

Museum MORE presenteert haar eerste tentoonstelling

Kunstschrift Scherp kijken

Al snel ontwikkelden de kunstenaars als Jan Mankes, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink, Gerard Röling, Sal Meijer en Wim Schuhmacher een geheel eigen schilderstijl binnen het realisme. Veel werk van deze en andere kunstenaars behoort tot de kunstcollectie van verzamelaar Hans Melchers. Het geheel van deze collectie van 1300 kunstwerken vormt de basiscollectie voor zijn nieuwe museum voor modern realisme - MORE. Bijzonder trots is hij op het bezit van 42 schilderijen en 100 tekeningen van Carel Willink.

Meer dan 30 werken van de grootmeester zijn te zien bij de openingstentoonstelling “Scherp kijken”. Door zijn opmerkelijke aanpak en zakelijke ervaring heeft hij een eerder opgebouwde kunstcollectie met realistische kunst voor ons land bij elkaar kunnen houden. U krijgt in het museum aan de hand van ruim 200 topstukken met realistische kunst uit de afgelopen eeuw een boeiend beeld van de visuele scheppingskracht van deze kunstvorm. Voor de opening van het nieuwe museum besteedt het tijdschrift Kunstschrift veel aandacht aan de openingsexpositie ‘Scherp kijken’, waarin het realisme in de kunst een centrale plaats heeft gekregen. In meerdere artikelen geven deskundigen antwoorden op vele vragen over realisme en abstractie.


Gerelateerde artikelen