Geometrische abstracties vormen kleurrijke werken

16 juni 2015

In de herfst van 2014 vond in het Cultuurhuis van BASF Schwarzheide de dubbelexpositie “Geometrische Wege” plaats. In de grote expositieruimte, die tevens wordt gebruikt voor bedrijfspresentaties en -evenementen, werden kunstwerken getoond van Georges Beauducel en Gerd Küchler. De werken kenmerken zich als kleurrijke geometrische abstracte vlakverdelingen.

Geometrische abstracties vormen kleurrijke werken

Geometrische Wege

De werken van Georges Beauducel (1929) zijn uiterst nauwkeurig ontworpen en geschilderd uit de vrije hand zonder gebruik van hulpmiddelen. Als basisvormen kiest hij rechthoeken, vierkanten, cirkels en ellipsen, die hij naast elkaar en over elkaar plaatst. Zijn vormen krijgen bonte kleuren mee. Zo vormen deze verschillende kleuren een aantrekkelijk helder kleurenpalet.

In de expositie werden ook kunstwerken getoond waarin de kunstenaar experimenteerde met verschillende kleuren blauw in de geometrische voorstellingen “Blauwe vierkant” en “Blauwe cirkel”. Beide werken schilderde hij op jute. Hij kiest voor zijn werken verschillende materialen. De schilderwerken van Gerd Küchler (1965) kenmerken zich door strakke rechte lijnen en een rustig kleurenspel.

Door zijn keuze voor stapeling van verticale en horizontale vlakken ontstaan er spontaan 3dimensionale vlakverdelingen. Naast zijn geometrische verdelingen maakten bezoekers kennis met een aantal abstracte werken. In de bijbehorende catalogus zijn van beide kunstenaars een aantal langere schilderijen afgedrukt op uitklapbare pagina’s. Van elke kunstenaar zijn een aantal specifieke gegevens over studie en werk weergegeven. Ook bevat de catalogus een uitgebreide beschrijving en kunstzinnige beschouwing over de geometrische kunst en de specifieke benadering daarvan door de kunstenaars. De catalogus van deze expositie is nummer 59 in inmiddels een geweldige reeks aan kunstcatalogi.

ISBN 978-3-942694-15-5, “Geometrische Wege”, Anne Bachmann, BASF Schwarzheide, 2014, 100 pagina’s.


Gerelateerde artikelen