Nadir en Zenith reizen door de ruimten van M.C. Escher

31 juli 2019

De wereldberoemde schetsen en tekeningen van graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972), met afbeeldingen van dorpsgezichten, landschappen, architectuur, objecten en beelden uit zijn Italiaanse periode tussen 1922 en 1935, zorgen bijna elke dag voor inspiratie bij liefhebbers van zijn fascinerende oeuvre aan grafische werken. In het museum Escher in Het Paleis in de hofstad Den Haag kunnen alle bestaande en nieuwe liefhebbers van de werken van Escher zich opwarmen voor een reis naar Italië om de locaties te bezoeken waar de schetsen zijn ontstaan.

Nadir en Zenith reizen door de ruimten van M.C. Escher

Nadir en Zenith in de wereld van Escher

Bij een bezoek aan het museum maken bezoekers ook kennis met andere motiefstijlen in het oeuvre van M.C. Escher. Ook de toevoegingen van de fantasie tussen werkelijkheid en illusie, de onmogelijke bouwconstructies, magische vlakverdelingen en het kunstzinnige spel met wiskundige figuren als de begoochelde Band van Möbius (uit 1963) en de rode mieren, die alsmaar blijven lopen van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. In het museum zijn nog veel meer prachtige en unieke werken te bewonderen.

Voor volwassenen stuk voor stuk inspirerende kunstwerken, objecten, voorwerpen, boeken en andere publicaties uit het boeiende en actieve leven van Escher. Voor jongeren een inspirerend begin om meer te leren over en van het werk van Nederlands beroemdste graficus. In de vakantieweken heeft het museum Escher in Het Paleis in samenwerking met illustrator en prentenboekmaker Wouter van Reek een speciaal op de jeugd afgestemde expositie ontworpen onder de titel “Nadir en Zenith in de wereld van Escher”.

Nadir en Zenith reizen door de ruimten van M.C. Escher - 2
Nadir en Zenith beleven avonturen in de ruimte. Een detail uit een illustratie in het nieuwe boek.

In de expositie voor de jeugd beleven de stripfiguren Nadir en Zenith vreemde en spannende avonturen in onmogelijke ruimten, op verwarrende trappen, knotsgekke constructies en ruimtelijke reizen. Een niet te missen belevenis voor alle vriendjes en vriendinnetjes en de hele familie voor vele uren vermaak. Bij de expositie, tot en met 1 september 2019, van de prenten van Wouter van Reek, verscheen het gelijknamige prentenboek, dat ook na een uitgebreid bezoek aan de expositie een belangrijke rol gaat spelen in het kunstonderwijs in meerdere schooltypen en opleidingen. De variaties op de prenten van M.C. Escher is namelijk meesterlijk en zijn een eerbetoon aan Eschers oeuvre.

ISBN 978-90-258-7691-3, “Nadir en Zenith in de wereld van Escher”, Wouter van Reek, Uitgeverij Leopold, 2019, 32 pagina’s.

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.


Gerelateerde artikelen