Beelden uit de OF-collecties: telefoonkaarten - telebrieven

29 september 2019

Het lijkt al een tijdje geleden dat wij onze collectie telefoonkaarten en bijbehorende speciale uitgaven telkens konden uitbreiden met nieuwe telefoonkaarten uit meerdere landen ter wereld. De collectie groeide met “volle” telefoonkaarten waarop de onderwerpen overeenkwamen met die in de nieuwsbrief Optische Fenomenen.

Beelden uit de OF-collecties: telefoonkaarten - telebrieven

Nederlandse graficus M.C. Escher op Telebrief.

De collectie is opgebouwd met telefoonkaarten met opgedrukte hologrammen, in uitvoeringen als lenticulaire beelden en met afbeeldingen of gegevens uit de werelden van zien, waarnemen, kunst en illusies. De speciale uitgave “telebrief 25” is een ode aan het werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher, die in 1916 zijn eerste prenten maakte.

Beelden uit de OF-collecties: telefoonkaarten - telebrieven - 2

In meerdere werken van hem laat hij zien dat werkelijkheid en fantasie erg wonderlijk en fascinerend kunnen zijn. De unieke combinatie van een postzegel met de afbeelding van een foto van Escher en een detail uit één van zijn kunstwerken op de achtergrond en de telefoonkaart met een beltegoed van Hfl. 2,50, voorzien van twee details uit kunstwerken van Maurits Cornelis Escher (1898-1972), verscheen op 7 juli 1998 om zijn 100e geboortedag te vieren.

De telebrief was een product van PTT Post BV i.s.m. KPN Telecom BV. Escher ontwierp op eigen initiatief en in opdracht van de PTT meerdere postzegels voor frankering. Slechts enkele ervan zijn echt verschenen in het postverkeer.


Gerelateerde artikelen