Visuele avonturen in wereld van de onmogelijke figuren

12 december 2019

Van het in 1985 verschenen succesvolle boek “Avonturen met onmogelijke figuren” kwam in 1986 een Engelse versie uit. Wij willen dit boek bijzonder aanbevelen om gedetailleerd te lezen en te bestuderen bij alle liefhebbers van onmogelijke figuren en bij alle geïnteresserden in de magie van het fenomeen van deze vorm van het visuele bedrog. Het lijkt er namelijk sterk op dat alle besproken of-constructies niet in het echt geconstrueerd kunnen worden.

Visuele avonturen in wereld van de onmogelijke figuren

Adventures with impossible figures

Het verschijnsel van onmogelijke figuren wordt door auteur Bruno Ernst tot in de kleinste details op een aantrekkelijke en gevarieerde wijze besproken, uitgelegd en toegelicht door heel veel illustraties. Het begint allemaal met de onmogelijke driehoek, een driedimensionale constructie op een tweedimensionaal oppervlak van het papier van het boek. De auteur laat echter zien dat het inderdaad mogelijk is om een onmogelijke driehoek zelf te construeren uit meerdere strookjes hout van een sigarendoos.

Visuele avonturen in wereld van de onmogelijke figuren - 2

Hij laat ook zien dat er een truc wordt toegepast! Zo heeft hij ook een onmogelijke vierhoek gebouwd. Speciaal is er aandacht voor het werk van kunstenaar Oscar Reutersvärd. Natuurlijk bespreekt hij een aantal specifieke werken van graficus M.C. Escher, waarin hij meerdere onmogelijke figuren heeft verwerkt. Heel beroemd zijn de tekeningen van onmogelijke trappen en brengt de auteur nog een aantal voorbeelden van leuke of-plaatjes.

ISBN 978-0-906212-54-7, “Adventures with impossible figures”, Bruno Ernst, Tarquin Publications, 1986, 95 pagina’s.