Bolspiegel in Eschers hand vormt basis voor zelfportret

11 februari 2020

De wereldbekende litho “Hand met spiegelende bol (zelfportret in bolspiegel)” van Maurits C. Escher vervaardigde hij in januari 1935. Hij schreef er een aantrekkelijke tekst bij over de positie van zijn hoofd in het centrum van het spiegelende oppervlak. Exacter uitgedrukt ziet hij het punt midden tussen zijn ogen precies in het centrum van de cirkel weerspiegeld. In april 1946 presenteerde M.C. Escher ook een zelfportret in een spiegelende bol. Hij noemde zijn litho “Drie bollen II”, waarvan de middelste bol in een “spiegelend” oppervlak is uitgevoerd.

Bolspiegel in Eschers hand vormt basis voor zelfportret

Hand met spiegelende bol (zelfportret in bolspiegel)

Maak een speurtocht door het oeuvre van Escher en ontdek nog meer spiegelende voorstellingen. Escher is opgesloten in een spiegelbeeld. Hoe hij zich ook wendt of draait, het gelukt hem niet uit dat middelpunt te komen: het ego blijft onwrikbaar de kern van zijn wereld. Zowel ontwerpers van postzegels als van reclamefolders, affiches en publicaties ontdekten de creatieve en opvallende kracht van deze fascinerend getekende blikvanger en het magisch aantrekkelijke kunstwerk van de meester van grafische kunst.

Bolspiegel in Eschers hand vormt basis voor zelfportret - 2 Bolspiegel in Eschers hand vormt basis voor zelfportret - 3 Bolspiegel in Eschers hand vormt basis voor zelfportret - 4
De postzegel uit Djibouti met een afbeelding van Albert Einstein is gebaseerd op werk van Escher en een aantal voorbeelden van het gebruik van een ontwerp van Maurits C. Escher (1898-1972).

Op de frankeergeldige Nederlandse postzegel is een zelfportret afgebeeld van uw redacteur. De foto is gemaakt in 2018 bij een werkbezoek aan de tentoonstelling “Escher op reis” in het Fries Museum te Leeuwarden. Bezoekers konden in de nagemaakte werkkamer van Escher een selfie maken met de bolspiegel centraal in de opstellingen. Door het gericht verzamelen van postzegels ontstaat er een boeiende en informatieve collectie over uw gekozen of automatisch ontstane thema of specifieke onderwerp. Het onderwerp wordt namelijk op aantrekkelijk wijze in beeld gebracht.


Gerelateerde artikelen