3D-kunstenaar Leon Keer maakt Escheriaanse kunst

30 juni 2020

Straatkunstenaar Leon Keer heeft recent een forse Escheriaanse muurschildering in het Princessehof in Leeuwarden opgeleverd. Hij liet zich voor de beschildering van de gewelven in de kelderruimte inspireren door het werk Hol en Bol van onze beroemde graficus Maurits C. Escher, die in 1898 in het pand geboren werd. Met de 3D-omzetting van het werk Hol en Bol zorgt Leon Keer voor optische illusies in de gewelfde ruimte van het geboortehuis.

3D-kunstenaar Leon Keer maakt Escheriaanse kunst

Museum Princessehof Escher, Keramiekmuseum Princessehof.

Leon Keer is een van 's werelds leidende kunstenaars in de anamorfische straatkunst. Keer maakte eerder al vier straattekeningen als onderdeel van het project Planeet Escher, bij de grote tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum in 2018. De muurschildering maakt thans onderdeel uit van de vernieuwde expositie Thuis bij M.C. Escher.

3D-kunstenaar Leon Keer maakt Escheriaanse kunst - 2 3D-kunstenaar Leon Keer maakt Escheriaanse kunst - 3 3D-kunstenaar Leon Keer maakt Escheriaanse kunst - 4
Een detail van het 3D-kunstwerk in de kelder en een afdruk van een zelfgemaakte Escheriaanse foto.

In de intieme presentatie brengen foto’s, filmfragmenten en voorwerpen de jeugd van Maurits Cornelis Escher dicht bij de bezoeker van het Keramiekmuseum Princessehof. Ook de invloed van keramiek op zijn ontwikkeling als kunstenaar wordt duidelijk aan de hand van Spaanse tegels met Moorse invloeden. Tot slot zijn er fragmenten te zien uit de documentaire Het oneindige zoeken van M.C. Escher door Robin Lutz en Marijnke de Jong en is het tevens mogelijk om een Escheriaanse foto te maken.

Museum Princessehof Escher, Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, 8900 CE Leeuwarden, www.princessehof.nl.