Nalatenschap van Leonardo da Vinci blijft inspirerend

11 september 2018

De resultaten van een recent onderzoek van een aantal goed bewaard gebleven documenten in de nalatenschap van één van de beroemdste genieën ter wereld, de Italiaanse natuurwetenschapper, uitvinder, ingenieur, filosoof, architect, anatoom, technicus, kunstenaar, beeldhouwer en humanist Leonardo da Vinci, geeft ons wederom boeiende informatie over zijn denkbeelden en uitwerkingen met een interessante visie op de toekomst.

Nalatenschap van Leonardo da Vinci blijft inspirerend

Tijdschrift Terra Mater september-oktober 2018

Twee mooie geïllustreerde artikelen in de september-oktober 2018 editie van het Duitstalige tijdschrift Terra Mater geven dit beeld op boeiende wijze weer. Wij durven te stellen dat elk artikel over het leven en werk van deze beroemdheid door velen sterk wordt gewaardeerd. Bovendien kunnen we veel van zijn manier van denken en formuleren leren. Het dossier met de uitgebreide artikelen opent met de collage “Leonardo da Vinci” van illustrator Anita Brunnauer.

Nalatenschap van Leonardo da Vinci blijft inspirerend - 2 Nalatenschap van Leonardo da Vinci blijft inspirerend - 3 Nalatenschap van Leonardo da Vinci blijft inspirerend - 4

In de collage brengt zij tientallen ontdekkingen, uitvindingen, vondsten en schetsen van Leonardo in beeld rondom één van de zelfportretten. Telkens worden er nieuwe ontdekkingen gedaan of door hernieuwd gedetailleerd onderzoek wonderlijke feiten ontdekt. Volgens de historie over het leven en werk van Leonardo (1452-1519) bracht de jonge edelman Francesco Melzi een grote kist vol met duizenden geschriften, ontwerpen en schetsen van Leonardo in het voorjaar van 1519 naar Milaan.

Het grootste deel van de nalatenschap van de meester werd na zijn dood jammergenoeg over de wereld verspreid en later weer in plukjes aangekocht voor wetenschappelijke en museale doelen. Veel werk is zoek en komt mondjesmaat als echt of namaak weer beschikbaar. Slechts een klein deel van de schat is beschreven in Terra Mater.


Gerelateerde artikelen