Nicholas Cusanus (1401-1464)

26 september 2023

Nicolaus Cusanus (1401-1464) was een Duits theoloog, wiskundige, astronoom, humanist, filosoof en jurist. Na zijn basisopleidingen studeerde hij rechten aan de Ruprecht-Karls-universiteit in Heidelberg en behaalde in 1423 de doctorsgraad canoniek aan de Universiteit van Padua. Na enige tijd in Keulen trad hij in dienst van de bisschop van Trier. In 1430 werd hij tot priester gewijd.

Nicholas Cusanus (1401-1464)

Cusanus formuleerde de hypothese van een veelheid aan werelden.

In opdracht van de bisschop nam hij deel aan het Concilie van Bazel, waarvoor hij in 1433 zijn werk Concordantia Catholica schreef. In Keulen begon hij zich in allerlei wetenschapsgebieden te verdiepen en bewoog zich op een groot aantal wetenschapsgebieden. Behalve voor theologie en filosofie interesseerde hij zich vooral in de wiskunde, astronomie en taalkunde. Hij beschreef voor het eerst het gebruik van concave lenzen om bijziendheid te corrigeren.

Hij formuleert ook de hypothese van een veelheid aan werelden. De werelden bestaan niet onsamenhangend naast elkaar, maar maken deel uit van het systeem van het ene universum dat ze allemaal omvat. Met deze ideeën breekt Nicolaas radicaal met het geocentrische wereldbeeld van de toenmalige kosmologie, dat werd bepaald door de ideeën van Ptolemaeus en Aristoteles.

Hij verwerpt het idee van een hiërarchise structuur van de wereld met de aarde onderaan en de vaste sterren bovenaan, evenals het idee van onbeweeglijke hemelpolen. Hij vervangt het geocentrische wereldbeeld niet door een heliocentrisch wereldbeeld, maar voor hem heeft de wereld noch een middelpunt noch een omtrek.


Gerelateerde artikelen