Nobelprijswinnaars uit 1911 in het zonnetje gezet

18 november 2013

In de categorie Scheikunde werd in 1911 de Nobelprijs uitgereikt aan Marie Curie-Sklodowska (1867-1934), voor haar ontdekkingen van polonium en radium en voor haar studie naar de aard en samenstelling van deze twee elementen.

Nobelprijswinnaars uit 1911 in het zonnetje gezet

Nobelprijswinnaars op postzegels

In de categorie Natuurkunde werd in 1911 de Nobelprijs uitgereikt aan Wilhelm C. Wien (1864-1928), voor zijn ontdekkingen en verhandelingen over de wetten die de uitstraling van warmte bepalen, en in de categorie Geneeskunde of Fysiologie aan Allvar Gullstrand (1862-1930), voor zijn onderzoek naar beeldvorming door de lens van het menselijk oog. De Nobelprijs werd door Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) in 1895 vastgelegd in een door hem geschreven testament. De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor personen, die één of meerdere bijzondere prestaties hebben verricht op de gebieden Scheikunde, Natuurkunde, Geneeskunde of Fysiologie, Literatuur en Vrede. Ook is er de prijs voor Economie, die ter nagedachtenis aan Alfred Nobel is ingesteld door de Zweedse Rijksbank. De prijs voor de Vrede wordt toegekend door een commissie van vijf leden van het Noorse parlement. De vier andere prijzen worden jaarlijks toegekend door Zweedse wetenschappelijke instellingen en telkens op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, door de Zweedse koning uitgereikt. De eerste ceremoniële prijsuitreiking vond plaats in het jaar 1901 in Stockholm. Voor de eerste toekenningen kwamen in aanmerking Jacobus H. van ’t Hoff voor Scheikunde, Wilhelm Conrad Röntgen voor Natuurkunde en Emil A. von Behring voor Geneeskunde. Marie Curie werd in 1903 ook al onderscheiden met een Nobelprijs en wel die voor Natuurkunde. Zij ontving de hoge onderscheiding tegelijkertijd met Pierre Curie en Antoine Henri Becquerel. Voor postzegelverzamelaars is het onderwerp Nobelprijs een geweldig inspirerend verzamelgebied. Vele postadministraties lieten zegels ontwerpen met afbeeldingen of foto’s van de onderscheiden personen. Op de zegels is soms een voorwerp, object of een verwijzing naar het specifieke onderwerp afgebeeld. Daarmee krijgt de filatelistische uitgave een extra waardevolle uitstraling en betekenis en worden verzamelaars meestal geprikkeld om meer te willen weten over de betreffende persoon en de bijbehorende uitvinding, ontdekking of beschrijving. In enkele gevallen wordt de verzamelaar compleet misleid door een slordigheid van de ontwerper en van de opdrachtgever. Kijkt u maar naar de vier personen met de naam Wilhelm Conrad Röntgen. De linker postzegel bevat het portret van Röntgen. De andere drie postzegels bevatten echter portretten van andere personen!

Nobelprijswinnaars uit 1911 in het zonnetje gezet - 2 Nobelprijswinnaars uit 1911 in het zonnetje gezet - 3 Nobelprijswinnaars uit 1911 in het zonnetje gezet - 4

Afb. 1 Aan Marie Curie werd zelfs tweemaal de Nobelprijs toegekend en wel in 1903 en 1911
Afb. 2-6 Nobelprijswinnaars worden op postzegels afgebeeld en geven aanleiding tot discussie


Gerelateerde artikelen