Noord-Koreaanse kunst voort president Kim II Sung

3 september 2014

Onder de titel “Flowers for Kim Il Sung” vond in 2010 in de MAK - Ausstellungshalle een expositie plaats met ruim 100 kunstwerken van een groot aantal Noord-Koreaanse kunstenaars en van meerdere architecten. Daarmee is het de samenstellers gelukt om via kunst, architectuur en fotografie een uitgebreid kunstzinnig beeld te geven van het leven in de democratische volksrepubliek van Noord-Korea. Bij een eerste beschouwing van de vele kunstwerken valt de glimlach en het gelukkige beeld van de afgebeelde personen in het bijzonder op. Socialisme en communisme zijn op bijzonder wijze afgebeeld op schilderijen, aquarellen en op veel affiches.

Noord-Koreaanse kunst voort president Kim II Sung

Flowers for Kim II Sung

Ook is goed te zien hoe het volk en haar kunstenaars insprongen en omgingen met de verering van de in 1994 overleden “eeuwige president” Kim Il Sung en zijn regerende zoon Kim Jong Il. Het socialisme wordt op opvallende en vrolijk geaccepteerde manier afgebeeld. Het Koreaanse nationalisme neemt daarbij telkens een centrale ideologische stelling in. In de architecturale rondgang staat de Juche toren (170 m), het symbool van de hoofdstad Pyongyang, eveneens centraal. Boven op de witte granieten Juche toren staat een van binnenuit verlichte rode metalen fakkel van 20 meter hoogte. De mooi vormgegeven catalogus geeft tevens een overzicht van de ontwikkeling in de schilderkunst en de keuze voor bepaalde kunstvormen. De abstracte kunst heeft zich ook in Noord-Korea ontwikkeld tot een geaccepteerde kunstvorm. Voor de eerste maal worden 16 portretten van de beide hoogste leiders Kim Il Sung en Kim Jong Il in een expositie getoond. Vader en zoon bevinden zich samen of alleen in groepen kinderen of volwassen personen, of wandelen op bouwwerken, landerijen en in de natuur. De verering en de waardering is duidelijk geschilderd en geeft mooie kleurrijke schilderijen. Ook de natuur en de industrie zijn op een fraaie wijze vastgelegd. Door een bezoek aan de expositie krijgt de bezoeker een bijzonder beeld van het leven en de natuur in een strak georganiseerd en geregisseerd land. Het zelf bekijken van al die mooie dingen in het land zal voor velen slechts een wens blijven, maar in Wenen is het al realiteit.
De drietalige catalogus (Noord-Koreaans, Duits en Engels) bevat veel artikelen over de Koreaanse kunst en bevat gegevens over de kunstwerken en prachtige foto’s.
Tijdens de looptijd van de expositie zijn er meerdere evenementen georganiseerd, zoals diverse lezingen en het symposium “Kunst en cultuur in de Democratische Volksrepubliek Korea”. Het geheel aan expositie en catalogus is een juweel voor studenten en docenten kunstgeschiedenis en in het bijzonder de geschiedenis van de kunstontwikkelingen in sterk gestuurde democratische staten met een vorm van censuur en inmenging op kunstuitingen.

ISBN 978-3-86984-107-5, “Flowers for Kim Il Sung”, Peter Noever, Verlag für moderne Kunst Nürnberg, 2010, 229 pagina’s.

Noord-Koreaanse kunst voort president Kim II Sung - 2 Noord-Koreaanse kunst voort president Kim II Sung - 3

MAK-Ausstellungshalle, Weiskirchnerstrasse 3, A-1010 Wien, www.MAK.at.

Afb. “Laten we de elektrische stroom spaarzaam gebruiken”; een wervende affiche uit 1982 van de Noord-Koreaanse ontwerper Ro Ui Gon (1930-2007).


Gerelateerde artikelen