Goethe-Universiteit brengt project met Goethe-figuren

3 september 2014

In 2014 bestaat de Goethe-Universiteit Frankfurt am Main 100 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een aantal bijzondere evenementen, voordrachten, exposities, lezingen en kunstprojecten. Onlangs werd een kleurrijk kunstproject met 400 Goethe-figuren beëindigd. De in het jaar 1749 in Frankfurt geboren Johann Wolfgang von Goethe is gedurende zijn actieve leven altijd nauw verbonden gebleven met zijn geboortestad en later als naamgever aan onder andere de in 1914 opgerichte Uni-versiteit Frankfurt en de daarbij gekozen specifieke faculteiten.

Goethe-Universiteit brengt project met Goethe-figuren

Goethe-Universiteit 1914-2014

Om een brug naar het publiek te slaan en de universiteit op een bijzondere manier in het nieuws te brengen, werd de eveneens met Frankfurt verbonden kunstenaar Ottmar Hörl door het bestuur van de universiteit gevraagd om een spraakmakende installatie voor de hoofdingang van de campus Westend te ontwerpen en te realiseren. Hij koos voor het ontwerpen van een Goethe-figuur van circa 110 cm hoog en uitgevoerd in weerbestendige kunststof. Hij liet 400 figuren plaatsen in de kleuren rood, groen, blauw en geel op het grasveld voor het hoofdgebouw van de jubilerende universiteit. Met de keuze voor de vier kleuren van de Goethe-sculpturen is een verbinding tot stand gekomen met de eerste faculteit van van de Goethe-Universiteit. “Goethe is de beroemdste zoon van de stad. Hij voelde een sterke verbondenheid met de mensheid, was nieuwsgierig, keek verder dan de horizon, ontwikkelde zich in vele vakgebieden en is nog steeds een geweldige inspiratiebron voor vele generaties”, geeft Ottmar Hörl aan. Bovendien was Goethe een begaafd wetenschapper en presenteerde hij in 1810 zijn beroemde kleurenleer. Goethe-fans en andere geïnteresseerden hebben nu een kans om één of meerdere overgebleven Goethe-sculpturen te kopen. Voor informatie www.ottmarhoerl.de.

Goethe-Universiteit brengt project met Goethe-figuren - 2 Goethe-Universiteit brengt project met Goethe-figuren - 3 Goethe-Universiteit brengt project met Goethe-figuren - 4

Afb. Nog slechts enkele kleurrijke Goethe-sculpturen staan op het grasveld voor de hoofdingang van het IG-Farben-huis geduldig te wachten op transport naar een verzamelaar ergens in de wereld.

De trotse kunstenaar Ottmar Hörl op het terrein van de Goethe-Universiteit in Frankfurt am Main.


Gerelateerde artikelen