Fascinerende informatie over ontregelde geesten

23 augustus 2014

Van meerdere beroemde onderzoekers en wetenschappers is hun naam gekoppeld aan aandoeningen of verstoringen in onze hersenen. Meerdere van die onaangename verstoringen die ons functioneren zo sterk kunnen beïnvloeden, zijn in het boek van Douwe Draaisma op indrukwekkende en respectvol tegenover patiënten behandeld.

Fascinerende informatie over ontregelde geesten

Disturbances of the Mind

We weten inmiddels veel over de ziekten en onaangename verschijnselen, maar we kennen de personen achter baanbrekende ontdekkingen, resultaten, beschrijvingen en werkzaamheden van deze neurologen, psychiaters en onderzoekers nauwelijks. De auteur zocht dat uit en beschrijft op boeiende wijze hun ontdekkingen en hun omgang met patiënten. De lezer maakt in de afzonderlijke hoofdstukken kennis met onder andere het werk van Hans Asperger, Alois Alzheimer, James Parkinson, Gilles de la Tourette, Sergei Korsakoff en andere prominente wetenschappers. Het lezen van de veelal verrassende bevindingen levert ook veel kennis op over het functioneren van ons brein en over de eerste merkbare uiterlijke symptomen van de verstoringen bij personen. Hij reconstrueert het leven van enkele wetenschappers vanuit achter-
gebleven aantekeningen en documenten. Elk levensverhaal kan afzonderlijk worden gelezen. Een trefwoordenregister sluit dit voortreffelijke en waardevolle boek af.

ISBN 978-0-521-50966-4, “Disturbances of the Mind”, Douwe Draaisma, Cambridge University Press, 2009, 360 pagina’s.


Gerelateerde artikelen