Ogen gericht op het leven en werk van Leonardo da Vinci (2)

15 december 2018

In 2019 zullen er overal in de wereld activiteiten zijn, waarin er aandacht is voor zijn leven en veelzijdige werk. Leonardo was naast zijn al genoemde activiteiten en werksituaties architect, filosoof, natuur- en scheikundige, beeldhouwer, anatomist en componist. Tevens wordt hij betiteld als een controversieel persoon, was hij linkshandig en schreef zijn teksten in spiegelschrift. Zijn prestaties, verblijfplaatsen, levenshouding, uitspraken, liefdesrelaties, reizen en meningen, zijn stuk voor stuk onderzocht.

Ogen gericht op het leven en werk van Leonardo da Vinci (2)

Leonardo da Vinci - Das Auge der Welt

Toch zijn er meerdere raadsels, die vragen om vervolgonderzoeken en zijn uitwerkingen nodig om ook deze laatste geheimen op te lossen. De auteur geeft een overzicht van enkele actuele raadsels: “Waarom maakte Leonardo nauwelijks een schilderij af en schreef hij in spiegelschrift?”, “Wie is de Mona Lisa?” en “Is zijn voorliefde voor de natuur een compensatie voor zijn innerlijke onrust?” Door het bestuderen van de beschikbare documenten geeft de auteur onder andere antwoorden op deze vragen. Hij lost als het ware voor de lezers meerdere mysteries op en vertelt daar boeiend en onderhoudend over in het nieuwe boek.

Het boek start met een beschouwing over de minder bekende kanten van de “onbekende” Leonardo. De donkere kanten van hem zijn in eerste instantie openbaar gemaakt door biograaf Giorgio Vasari in het jaar 1550. Acht jaar daarna moesten meerdere verdachtmakingen ingetrokken worden in een tweede druk van zijn biografie over een uiterst kritische Leonardo in relatie tot zijn uitingen over het geloof en de invloed daarvan op de maatschappij.

Ogen gericht op het leven en werk van Leonardo da Vinci (2) - 2 Ogen gericht op het leven en werk van Leonardo da Vinci (2) - 3 Ogen gericht op het leven en werk van Leonardo da Vinci (2) - 4
Voor postzegelverzamelaars met een keuze voor het aanleggen van een collectie postzegels met en over Leonardo da Vinci is inmiddels een schat aan prachtig ontworpen postzegels beschikbaar. De geïnspireerde beginnende verzamelaars krijgen toegang tot een geweldige schatkamer vol met unieke en informatieve postzegels over het leven en veelzijdige werk van Leonardo da Vinci.

Ook zijn anatomische ontledingen werden bekritiseerd en zijn hoon en spot ten aanzien van het werk van wondermannen en alchemisten werden weer gewaardeerd. In zijn teksten formuleerde hij regelmatig raadselachtige beschrijvingen als bezigheid om lezers te plezieren. Zijn geniale anatomische en technische tekeningen kunnen alleen in die tijd door een supergenie uitgedacht en worden getekend, de meester Leonardo da Vinci! Hij wilde de wereld bovendien een raadselachtige nalatenschap geven. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-406-72473-2, “Leonardo da Vinci - Das Auge der Welt”, Volker Reinhardt, Verlag C.H. Beck, 2018, 383 pagina’s.


Gerelateerde artikelen