Onverwacht visueel bedrog bij normaal ogende illusies

22 december 2017

Het nieuwe Franstalige kijk- en leesboek “Tous les secrets des illusions d’optique” heeft een schat aan nieuw materiaal op het gebied van visuele en optische illusies en het magische spel met optisch bedrog en begoochelingen met onze waarnemingen. Het ingebonden boek bevat ruim honderd nooit eerder in andere boeken afgedrukte en besproken illustraties waarin op unieke wijze wordt gespeeld met onze perceptie en verwerking van beelden in ons brein.

Onverwacht visueel bedrog bij normaal ogende illusies

Tous les secrets des illusions d’optique

Meerdere klassieke optische illusies zijn van een nieuw ontwerp voorzien of sterk aangevuld met extra vormen en kleuren. De auteur start zijn reis door de fascinerende wereld van optisch bedrog met een geweldige anamorfose van István Orosz, de grafisch ontwerper en kunstenaar uit Hongarije. Het visuele spel met het fenomeen van optisch bedrog is begonnen en wordt dankzij uitgebreide toelichtingen een leerzame en inspirerende belevenis.

Een gespeeld dominospel levert na het volgen van de instructie zonder twijfel het gezicht van de beroemde filmster Marilyn Monroe (1926-1962) op. De kunstenaar verwerkte 220 dominostenen met in totaal 1980 puntjes. Probeer het zelf ook eens! De auteur heeft de gepresenteerde illusies een classificatie meegegeven en ingedeeld in vier groepen, te weten “Cognitieve illusies”, “Psychologische illusies”, “Optische curiositeiten” en “ Visuele raadsels”.

Onverwacht visueel bedrog bij normaal ogende illusies - 2 Onverwacht visueel bedrog bij normaal ogende illusies - 3
Illustraties uit Tous les secrets des illusions d’optique.

Lezers van dit boek vol met verrassingen maken binnen deze groepen kennis met gezichtsillusies, tekstillusies, nabeeldillusies, beeldambigrammen met en zonder rotatie, 3d-illusies en bewegingsillusies. Ook ervaren zij het principe van autostereogrammen, anaglyfenbeelden, onmogelijke figuren, contrastillusies en geometrische illusies. Uitgebreid aandacht is er voor de konijn-eend-illusie van de Pools-Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow (1863-1944) en voor meerdere opvallende varianten van de bekende cafémuur-illusie van Hugo Münsterberg (1863-1916).

ISBN 978-2-212-67520-7, “Tous les secrets des illusions d’optique”, Philippe Socrate, Éditions Eyrolles, 2017, 218 pagina’s.


Gerelateerde artikelen