Onze vijf zintuigen krijgen veel aandacht in tijdschrift

13 januari 2015

In een speciale uitgave van het tijdschrift Focus (april/mei 2013) heeft de redactie een schat aan grondbeginselen, informatie en wetenswaardigheden over zintuigen in meerdere artikelen bijeengebracht. In het bijzonder is er een uitgebreidere bijdrage over het zien en waarnemen. Alle aspecten van dit wonderlijke zintuig komen aan de orde in onder andere de geschiedenis van de oogheelkunde. Een staaroperatie was vroeger een weinig succesvolle actie.

Onze vijf zintuigen krijgen veel aandacht in tijdschrift

Focus Gesundheit april-mei 2013

Dankzij geniale ontdekkingen en kennis over narcose en nazorg is die operatie een routinehandeling geworden. De illusie in onze visuele waarneming is onderwerp in het artikel “Ik zie wat, wat jij niet ziet”. Het geheim van de blinde vlek is daarbij gedetailleerd behandeld. Al miljoenen jaren is die blinde vlek namelijk aanwezig in ons waarnemingsveld. We moesten tot 1666 wachten voordat wetenschappelijk onderzoek duidelijkheid bracht over dit wonderlijke feit. Experimenten toonden aan dat wij echt zien met onze hersenen en dat onze ogen beelden slechts registreren.

In een vervolgartikel zijn de meest bekende oogoperaties beschreven. Steeds meer brildragende personen laten een moderne laseroperatie aan één of de beide ogen uitvoeren. Het tijdschrift beschrijft een aantal zeer bijzondere oogafwijkingen en een aantal vaak voorkomende oogkwalen, zoals leeftijdgebonden maculadegeneratie. Er wordt tevens een oproep gedaan om al op zeer jeugdige leeftijd diverse oogtesten uit te laten voeren. Voor de ondernemende lezers bevat het tijdschrift een aantal zelf uit te voeren oogtesten. Interessant voor actieve optometristen en opticiens.

Voor informatie over dit tijdschrift en andere uitgaven over onze gezondheid kunt u terecht op www.focusgesundheit.de.


Gerelateerde artikelen