Nieuwe aanwinsten voor de OF tijdschriftencollecties

6 januari 2015

De tijdschriftencollecties van de nieuwsbrief Optische Fenomenen worden regelmatig weer aangevuld met interessante nieuwe uitgaven, die door intensief speurwerk in boek- en tijdschriftenwinkels, op stations en bij kiosken in de schappen worden gezien en aangeschaft. In een aantal gevallen worden we getipt of komt de informatie via digitale berichten binnen.

Nieuwe aanwinsten voor de OF tijdschriftencollecties

VPRO Gids 20-2013

In andere gevallen komen ze gewoon via de post binnen. Het speuren naar publicaties geeft inspiratie tot verdieping van de onderwerpen en thema’s uit de collecties.

Het tijdschrift “Apotheken Umschau” verschijnt elke 14 dagen bij een organisatie van Duitse apotheken. De uitgave 15 mei 2013 bevat een hoofdartikel over het zien en de dagelijkse problemen om scherp te blijven zien. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen en medische ingrepen, die ons voor langere tijd scherp laten zien.

Nieuwe aanwinsten voor de OF tijdschriftencollecties - 2 Nieuwe aanwinsten voor de OF tijdschriftencollecties - 3 Nieuwe aanwinsten voor de OF tijdschriftencollecties - 4

De voorzijde van de VPRO Gids 20-2013 accentueert de inhoud van een programma op Nederland 2 over moeilijke tijden voor de draf- en rensport in ons land. Door een foto van een antieke ronde plaat met dravende paarden te gebruiken wordt dit feit op een ludieke manier onder de aandacht gebracht. Deze plaat is onderdeel van een phenakistiscoop, een oud toestel om een animatie te demonstreren. Met extra hulpmiddelen en het volgen van de instructies is het mogelijk om zelf een eenvoudige werkende demonstratie te realiseren.

Het klantentijdschrift van de TÜV heeft in het nummer 4/2006 de visuele perceptie van mens en dier als thema gebracht. Licht en kleur staan daarin centraal en in het bijzonder in het artikel “Het oog is niet objectief”. Enkele interessante eigenschappen van ons kijk- en ervaringsproces zijn hierin behandeld, zoals optische illusies, het zien van kleuren en het zien dankzij onze visuele ervaringen.

Het wetenschapstijdschrift van het Max-Planck-Instituut koos voor haar uitgave 1/2013 voor het thema Neurobiologie. De nieuwste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zijn in waardevolle artikelen uitgebreid beschreven en toegelicht. Ook nieuws uit de quantenoptica is gegeven.


Gerelateerde artikelen