Optische grappen en grollen zorgen voor veel kijkplezier

5 februari 2015

In een compact boekje verzamelden twee voormalige kunststudenten een schat aan schetjes met optische illusies en andere merkwaardige herkenbare afbeeldingen. Maar wel telkens afbeeldingen of slechts enkele potloodstrepen, die soms de draak steken met bekende klassieke optische illusies of gewone visuele grappen.

Optische grappen en grollen zorgen voor veel kijkplezier

Optische Enttäuschungen

Ook is er veelal sprake van bedrog en wordt de lezer zelfs na bestudering van de tekening gek van de voorstelling. Elke afbeelding is aan de linkerzijde voorzien van een uitleg, een vraag, een opdracht, een tip of een opmerking. Door de absolute eenvoud van bijna alle schetjes is het plezierig om te constateren dat er een geweldige kracht uitgaat van een tekening of voorstelling. De twee auteurs moeten een reuze plezier hebben aan hun toegeschoven getekende grappen.

Het verhaal achter dit initiatief is gebaseerd op lessen aan de Hogeschool voor de Kunst in Halle. Tijdens een voordracht over optische illusies schoven de studenten elkaar kleine briefjes toe met schetsjes. Het werden er steeds meer en de tekeningen werden voorzien van bijbehorende tekstjes. Er ontstond daarna al snel de wens om het resultaat te bundelen en aan te vullen met een veelheid visuele grapjes. Het eerste forse resultaat van hun inspanningen is nu gebundeld in dit reuze vermakelijke boekje. Op de rechterzijde is bijvoorbeeld op rommelige wijze een vierkant snel getekend. “Ruikt u nu aan het vierkant!”, luidt de opdracht. Bij de toelichting staat dan: “Het vierkant ruikt naar papier!” Het kan haast niet meliger. En natuurlijk is er ook de olifant met vijf benen, een tekening van de blinde vlek of een variatie van een omkeerplaatje. Een grote aanwinst voor lering en vermaak.

ISBN 978-3-596-19870-2, “Optische Enttäuschungen”, Willy Dumaz en Ingo Hofmeister, Fischer Taschenbuch, 2014, 222 pagina’s.


Gerelateerde artikelen