Optische instrumenten en optische illusies in museum

6 december 2013

In het “Optisches Museum Jena” kunnen jongeren en volwassenen uren kijken naar en genieten van de pracht van de optische instrumenten van het topmerk Carl Zeiss en andere bekende instrumentontwerpers en -makers van microscopen, telescopen en optische meetinstrumenten.

Optische instrumenten en optische illusies in museum

Optisches Museum Jena

Er is veel aandacht voor de drie oprichters van de optische industrie in Jena en wel voor de personen Carl Zeiss, Ernst Abbe en Otto Schott. Hun leven en werk is leerzaam in beeld gebracht. Zelfs een deel van een oud Zeiss lenzenfabriekje is in ere hersteld. Op bepaalde tijden worden er rondleidingen georganiseerd in de authentieke inrichting van het nagebouwde productiegedeelte.

Bij ons bezoek aan Jena moest natuurlijk ook het museum bezocht worden. Een reis door de geschiedenis van de optica is het geworden in het op uitstekende wijze ingerichte museum. In een speciale ruimte kan men zelf de kijkeigenschappen van de ogen testen. Het museum toont tevens de ontwikkelingen in de fotografie vanuit de camera obscura tot en met de digitale foto en van de silhouetten tot en met het flipboekje en heeft een uitgebreide expositie met allerlei soorten hologrammen. In het diorama van het planetarium is op actieve wijze de geschiedenis van de astronomie te bewonderen. Tevens heeft het museum een uitgebreide collectie brillen en glazen in een historisch overzicht. Succesvol is het museum in educatieve zin geworden voor de liefhebbers van optisch bedrog en visuele illusies. Voor leerlingen en docenten zijn er lesmaterialen.

Optische instrumenten en optische illusies in museum - 2

Optisches Museum Jena, Carl-Zeiss-Platz 12, D-07743 Jena, www.optischesmuseum.de.

Afb. Een vrolijke pagina uit de educatieve folder van het Optisch Museum Jena.


Gerelateerde artikelen